Sosyal Medya

Kültür ve Sanat

Ahi Şenliği İzmir’de yapıldı.

İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ahilik felsefesinin dürüstlük, bilim ve eğitimden oluştuğunu hatırlatarak, Türk toplumunu Ahilik felsefesine sahip çıkmaya çağırdı.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

İzmir, Ahilik Haftasını karnaval gibi kutladı. İESOB kurumsal sosyal medya hesapları ve bazı televizyon kuruluşları, İzmir İktisat Binası’nda gerçekleşen etkinlikleri canlı olarak izledi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) binası olan Birlik Plaza’dan Cumhuriyet Meydanı’na geçen esnaf yöneticilerinin korteji, canlı heykeller eşliğinde güne başladı ve izleyenlerin ilgisini çekti. İESOB Başkanı Yalçın Ata, Meydandaki Atatürk Anıtı’na Çelen Koyan ve 36. Ahilik Haftası’nı İzmir’de çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını belirtti.

İESOB Başkanı Yalçın Ata ve Birlik yöneticilerinin Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretlerinin ardından, esnaf yöneticilerinden oluşan kortej, bando ve canlı heykeller eşliğinde Kemeraltı esnaf sanatkarlarına ve halka karanfil dağıttı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kemeraltı girişinden İzmir İktisat Kongresi binasına kadar insanların büyük ilgisi ile ilerleyen kortejde yer aldı. İktisat Kongresi Binası önünde, halka kavurmalı Ahi Pilavı ve Ahi Lokması ikram edildi. Arzu eden insanlar, bina girişine kurulan “Ahilik Haftası Hatırası” dekoru önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Şeker Ağa’nın Ahi’ye tavsiyeleri…
Katılımcılar, İktisat Kongresi Binası’nda sergilenen Şed Kuşatma Töreni tiyatral sunumundan da memnun kaldı. Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şeker Ağa olarak tanınan Yüksel Ünal ve Bizimkiler dizisindeki Galip olarak tanınan Mehmet Gülerbaşlı’nın da rol aldığı Şed Kuşatma Töreni tiyatral gösterisi izleyicileri duygulandırdı.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, MHP İl Başkanı Veysel Şahin ve İyi Parti İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, İzmir İktisat Kongresi Binası’nda kısa bir konuşma yaptı.

Protokol konuşmalarının ardından, İzmir’de Yılın Ahisi seçilen berber Muammer Zeybek, İlin Kalfası kadın kuaförü Azra Nur Kalmaz ve İlin Çırağı görüntü ve ses sistemleri uzmanı Ömer Akman, özel kıyafetleri giydiler. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve İESOB Başkanı Yalçın Ata, yılın Ahi, Kalfa ve Çırağı kıyafetlerini giydiler.

Ahi’nin öğretileri
İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ahilik felsefesinin dürüstlük, bilim ve eğitimden oluştuğunu hatırlatarak, Türk toplumunu Ahilik felsefesine sahip çıkmaya çağırdı.
Ata, “Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören bir esnaf geleneğidir. Selçuklulardan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar devlet ve toplum yaşamına yön vererek, bugünkü meslek kuruluşlarının temelini oluşturdu.” Kaliteli üretim, müşteriye saygı duymayı ve siftah yapınca müşterisini komşusuna yönlendirebilecek kadar dayanışmayı gerektirir. Esnaflar ve toplum arasında yardımlaşmayı gerektirir.’ dedi.

İESOB Başkanı Ata, “Ahilik, sadece esnaf sanatkârları bir araya getiren bir teşkilat değildir. Etkinliklerle Ahi Öğretilerini topluma, özellikle yeni nesile tanıtmayı ve benimsetmeyi hedeflediklerini belirtti. Teşkilatımız, Moğolların Anadolu topraklarını ele geçirmesinin ardından dünyanın ilk kadın organizasyonu olan Baciyan-ı Rum’u kurdu ve Ahi Teşkilatı tarafından kuruldu.
Dünyanın ilk esnaf ve kadın örgütünü kuran Ahilik Felsefesini ülkemizde ve yurt dışında yaymak ve bu geleneğin devamlılığını sağlamak hepimizin görevidir. Ahilik felsefesi, sadece belirli haftalar veya günler için sınırlandırılamayacak kadar evrensel bir değerler olarak kabul edilir.
Dünya çapındaki kültürel yozlaşma ve ekonomik açmazlar içinden çıkabilmenin en temel ve etkili yolu, bundan yüz yıl önce Anadolu’nun ortasında Kırşehir’de kurulan Ahilik felsefesinin ve değerlerinin yeniden inşa edilmesidir.
Kurtuluş mücadelesinde, küllerinden yeniden doğmuş bir milletin evlatları olarak bunun mümkün olduğunu düşünüyoruz ve herkesi Ahilik Kültürüne ve Felsefesine sahip çıkmaya davet ediyoruz.’

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir