Sosyal Medya

Bilim ve Teknoloji

Bayraktar TB3’te Yerli Motor mu? Var

Paylaşım

tarih:

Bayraktar TB3 SİHA

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3, yerli motor ile irtifa rekoru kırarak büyük bir başarıya imza attı. Baykar tarafından yapılan açıklamaya göre, Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 33 bin feet irtifaya ulaşarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamladı.

Bayraktar TB3, Türk savunma sanayisinin önemli bir ürünü olarak, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoru ile uçtu. Yüksek irtifa uçuşu sırasında 33 bin feet seviyesine ulaşan Bayraktar TB3, yerli bir motorla bu irtifayı aşan ilk SİHA olarak Türk havacılık tarihinde önemli bir rekor kırdı. Türk havacılık tarihindeki en yüksek irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar’ın Bayraktar AKINCI TİHA’sına ait bulunuyor.

Bayraktar TB3 SİHA’nın sahip olduğu özellikler ve katlanabilir kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olması, onu dünya genelinde benzersiz kılıyor. Bu özellikleriyle, Bayraktar TB3, deniz aşırı operasyonlarda ve uzun mesafelerde keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini yerine getirebilecek. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanacağını duyurmuştu.

Baykar, tüm projelerini öz kaynakları ile yürüterek ve gelirlerinin büyük bir kısmını ihracattan elde ederek önemli bir başarıya imza atıyor. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA için toplamda 34 ülke ile ihracat anlaşması imzalayan Baykar, dünyada en büyük SİHA ihracatçısı konumunda bulunuyor. Bayraktar TB3’ün elde ettiği bu irtifa rekoru ve sunduğu yenilikçi kabiliyetler, Türk savunma sanayisinin küresel ölçekteki başarısını ve öncü rolünü teyit ediyor.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir