Sosyal Medya

Kültür ve Sanat

Gastroshow Başladı: Türkiye, Gastronomi Turizminin Kalbinde Yer Alıyor

Paylaşım

tarih:

Gastroshow

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, Turkuvaz Medya Merkezi’nde başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, turizm trendlerinde yaşanan büyük değişimlere dikkat çekti.

Yeni Turizm Perspektifi

Bakan Ersoy, son yıllarda turizm algısının önemli ölçüde değiştiğini belirterek, Türkiye’nin uluslararası turizm trendlerini yakından takip ettiğini söyledi. “Dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştiren ülkelerden biri Türkiye’dir,” dedi. Bakanlık olarak turizmi bir bütün olarak değerlendirdiklerini ve potansiyeli en doğru şekilde kullanmak için gereken adımları attıklarını vurguladı.

Turizmde Büyük Başarılar

Ersoy, Türkiye’nin dünya turizm sıralamasında ilk 5’e girdiğini belirterek, “Bu başarıyı yakalamak, dünya turizminin en güçlü ülkelerinin önüne geçmek elbette kolay olmadı. Ama biz ülkemizi turizmde dünyanın süper ligine yükseltmek ve oradaki yerini, daima yükselen bir grafikle kalıcı hale getirmek için çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz,” dedi. Gastronominin bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti.

Gastronomi Turizminin Yükselişi

Ersoy, Türkiye’nin zengin gastronomi geçmişine dikkat çekerek, gastronomi turizminin öneminin arttığını söyledi. “Bir ülkeye yapılacak seyahatte o ülkenin mutfak kültürü, yaratıcı mutfak sanatı etkili olmaktadır,” dedi. Türkiye’nin gastronomi alanındaki zenginliğinin uluslararası prestije sahip kurumlarca tescil edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. İstanbul, İzmir ve Bodrum’un Michelin Rehberi’ne girmesine öncülük ettiklerini belirtti.

Gastronomi ve Ekonomi

Ersoy, Türkiye’nin turizm gelirinin 2023’te yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar olduğunu açıkladı. Yeme-içme harcamalarının toplam gelir içerisindeki oranının yüzde 19 arttığını belirtti. “Ülkemizin mutfak kültürü, gastronomi turizmi açısından bize büyük bir avantaj sağlıyor. Bu avantajı doğru bir şekilde kullanmak, zengin yeme-içme kültürünü dünyaya tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

Sürdürülebilir Türk Mutfağı

Bakan Ersoy, Türk mutfağının ekolojik ve kültürel bağlamda sürdürülebilir olduğunu vurguladı. “Türk mutfağı, kırsaldan saraya uzanan, yaratıcı ve çok kültürlü bir sentezdir,” dedi. Gastroshow’un Türkiye’nin gastronomi zenginliğini tanıtan önemli bir etkinlik olduğunu belirtti ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Açılış Paneli

Etkinlikte, Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin’in yönettiği açılış panelinde, Azerbaycan Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Tahir Amiraslanov, Rusya Restoranlar ve Otelciler Federasyonu Başkanı İgor Bukharov ve Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf konuşma yaptı. Panelde dünyadaki gastronomi turizmi ele alındı.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir