Sosyal Medya

Kültür ve Sanat

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Tarihi Mühürler Sergisi

Paylaşım

tarih:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden Tarihi Mühürler Sergisi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün envanterinde bulunan 884 parça mührü beş yıllık bir çalışmayla inceleyerek literatürdeki yerini belirledi. Tarih boyunca belgelere hukuki kimlik kazandıran, devlet disiplinini ve makam iradesini temsil eden mühürler yoğun bir çalışmayla incelendi ve Ankara Server Efendi Sergi Salonu’nda sergilenmeye başlandı.

Bakan Özhaseki’nin Açıklamaları

Bakan Mehmet Özhaseki, yaptığı yazılı açıklamada, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’müzün envanterinde bulunan, tarihin kadim tanığı mühürlerimizi; Server Efendi Sergi Salonu’nda sergiliyoruz. Tarih boyunca devlet disiplininin ve makam iradesinin bir göstergesi olan ve belgelere hukuki kimlik kazandıran 884 parça mührümüzü; beş yıl süren yoğun bir çalışmayla inceledik, literatürdeki yerlerini belirledik” dedi.

İki asra yaklaşan tarihiyle vatandaşların tapu ve mülkiyet haklarını koruyan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu mühürleri inceleyerek tarih boyunca devletin kurumsal yapısındaki değişimleri de gözler önüne serdi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden Tarihi Mühürler Sergisi

Osmanlı Dönemi Sanatının İzleri

Bakan Özhaseki, mühürlerin her birinin özenle hazırlandığını belirterek, “Makam mühürleri, müfettişlik mühürleri, resmî mühürler ve şahsi mühürlerin hepsi yapıldığı dönemin izlerini taşıyor. Osmanlı Dönemi’nin geleneksel sanat anlayışını ve hat sanatının estetik güzelliğini yansıtan parçalar, yıllara meydan okuyarak bugünlere ulaştı” dedi. Bakan Özhaseki, Rumi 1300 tarihli dört parçalı bir mührün, o dönemde ancak dört kişinin bir araya gelmesiyle kullanılabildiğini ve belgenin güvenilirliğini en üst düzeyde sağladığını ifade etti.

Mühürlerin Anlamı ve Önemi

“Mühürlerimizin her biri, kendi hikâyesiyle, ilgililerini bekliyor” diyen Bakan Özhaseki, mühürlerle ilgili yapılan çalışmaların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kurumsal yapısındaki değişimlere de ışık tuttuğunu belirtti. Ankara Server Efendi Sergi Salonu’nda sergilenen mühürlerin yanı sıra zabıt kayıt defterleri, tapu senetleri, tapu kütükleri, tahrir (kayıt) defterleri, haritalar ve el yazması bir Kur’an-ı Kerim de sergileniyor.

Devlet Güvencesi ve Mühürler

Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından da mühürlerin özelliklerinin anlatıldığı bir videoya yer vererek, “Bir resmî belgenin geçerli sayılabilmesi için mutlaka mühürlü olması gerekir. Makamın iradesini gösteren mühür, belgeye hukuki bir kimlik de kazandırır. Bizim bütün işlemlerimiz, en baştan beri devlet güvencesi altında yapılmıştır” dedi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Arşiv Dairesi Başkanlığı Belge Muhafaza ve Restorasyon Uzmanı Merih Sucu ise mühürlerin tarihi ve işlevsel önemini vurguladı.

Ankara Server Efendi Sergi Salonu’nda sergilenen bu mühürler, Türkiye’nin zengin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir