Sosyal Medya

Ticaret

Tüketiciyi Aldatıcı 141 Dosyada 24 Milyon 608 Bin 587 TL Para Cezası Verildi

“İNDİRİMLİ SATIŞ REKLAMLARINA” 7 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASI

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

9 Ocak 2024 tarihinde yapılan 341 sayılı Reklam Kurulu toplantısında, haksız ticari uygulamalar ve tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübelerini ve bilgilerini istismar eden reklamlar incelendi.

Yılın ilk toplantısında görüşülen 162 dosyadan 141’i mevzuata aykırıydı. Bu reklam ve ticari uygulamalar için durdurma cezası ve 24 milyon 608 bin 587 lira idari para cezası verildi.

Reklam Kurulu, indirimli satış reklamlarını ve uygulamalarını inceledi ve tüketicileri aldatan, yanıltan ve gerçekten daha fazla indirim yapılıyormuş gibi gösteren 7 milyon 46 bin 663 lira idari para cezası verdi.

Reklam Kurulu, “fiyat bilgisi içeren reklamlar ile indirimli satış reklamları ve ticari uygulamaları hakkında kılavuz”da yapılan değişiklikle indirimli satış reklamlarına ilişkin önemli bir ilke kararı aldı. Bu karar, idari yaptırımların uygulanmasının yanı sıra, perakende ticaret sektöründe haksız rekabetin ortaya çıkmasına neden olan yanıltıcı reklam ve uygulamaların tüketicileri mağdur etmesini önleyecektir.

Kılavuza göre, satışa sunulan mal veya hizmetlerin çoğu indirimli satış uygulaması haline geldi. Bunun nedeni, belirli mal veya hizmet grupları için uzun süreli fiyat indirimi sağlayan kuponlar, indirim kartları, sadakat programları veya müşterilerin daha sonraki satın almaları için puan kazanmalarını sağlayan uygulamalardır.

Ek olarak, sadakat programları, müşterilere alışverişlerinde kuponlar, puanlar ve teşvikler gibi faydalar sağlar.) kısa mesaj gönderimi, web sitesi veya mobil uygulama üzerinden onay verilmesi gibi işlemlerle kolayca katılma yöntemlerini inceledi. Reklam yasaları ve tüketicileri koruyan düzenlemeleri göz ardı ederek, bu uygulamalar tüketiciler için gerçek dışı indirimler yarattı ve bu da fiyat algısını bozdu ve tüketicileri yanılttı.

Kurul, sadakat programı kapsamında satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin reklamların, “indirim”, “tasarruf”, “XY karta/üyelere özel indirim/fırsat” veya “indirim öncesi fiyat” gibi ifadelerle veya üstü çizili fiyat veya aşağı yönlü trend grafiği gibi görseller kullanarak tüketicileri aldatıcı uygulamalardan korumak için tasarlanmıştır. Böylece, tüketicilerin indirimli satış kampanyalarında fiyat karşılaştırmalarını zorlaştıran, aldatıcı uygulamalara karşı daha etkili bir şekilde korunmasına yönelik kapsamlı bir adım atıldı.

Reklam Kurulu, indirimli satış kampanyalarında tüketicileri aldatıcı ve manipülatif davranışlardan korumaya devam ediyor.