Sosyal Medya

Çevre

Avrupa’da Gaz Fiyatlarındaki Artış Kömür Kullanımını Teşvik Ediyor

Paylaşım

tarih:

Avrupa’da Gaz Fiyatlarındaki Artış Kömür Kullanımını Teşvik Ediyor

Avrupa’da ülkeler, karbon yoğunluğu yüksek yakıtları enerji üretiminden çıkarmaya çalışırken, son aylarda gaz fiyatlarındaki artış, daha fazla enerji dağıtım şirketini önümüzdeki kış elektrik üretiminde kömüre geçmeye teşvik edebilir. Fransa, İngiltere ve İtalya gibi pek çok Avrupa ülkesi kömür kullanımını tamamen sonlandırmış veya doğal gazdan kömüre geçiş için sınırlı bir alan yaratmış olsa da, Avrupa’nın en büyük enerji tüketicisi Almanya ve Doğu Avrupa’nın büyük bölümünde kömür, enerji portföyünün önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Gaz Fiyatlarında Artış

Avrupa’da doğal gaz fiyatları 23 Şubat’taki düşük seviyeden bu yana yaklaşık %40 artış kaydetti. Üretilen her megavat saat (MWh) elektrik başına doğal gaza kıyasla iki kat daha fazla karbondioksit emisyonuna neden olan kömürle çalışan santraller, emisyonlarını telafi etmek için AB emisyon tahsisatlarının yüksek maliyetini de hesaba katmak zorunda. Avrupa’da karbon fiyatları geçen yıl görülen 100 avronun üzerindeki rekor seviyenin oldukça altında kalıyor. Halihazırda karbon fiyatları yaklaşık 68 avro seviyesinde seyrediyor.

Karbon Fiyatları ve Kömür Kullanımı

Londra Menkul Kıymetler Borsası’na göre, karbon fiyatlarının 80 avronun altında kalması durumunda gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren %50 verimliliğe sahip gaz santrallerinin yerini yüksek verimli kömür santralleri alacak. Bu değişim, enerji maliyetlerini düşürme arayışında olan ülkeler için ekonomik bir çözüm olarak görülse de, çevresel etkileri konusunda ciddi endişeler doğuruyor.

Almanya ve Doğu Avrupa’nın Durumu

Almanya ve Doğu Avrupa’nın büyük bölümünde kömür, enerji üretiminde kritik bir rol oynamaya devam ediyor. Almanya, enerji politikalarında kömür kullanımını azaltma taahhüdünde bulunmasına rağmen, gaz fiyatlarındaki dalgalanmalar ve enerji güvenliği endişeleri nedeniyle kömüre olan bağımlılığını sürdürüyor. Doğu Avrupa ülkeleri ise ekonomik ve altyapı gereksinimleri nedeniyle kömür kullanımını devam ettiriyor.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Gaz fiyatlarındaki artış ve karbon fiyatlarının mevcut seviyeleri, Avrupa’daki enerji üretiminde kömürün cazibesini artırıyor. Bu durum, enerji maliyetlerini yönetme ve enerji güvenliğini sağlama arayışındaki ülkeler için kısa vadeli bir çözüm olarak görülüyor. Ancak, uzun vadede çevresel sürdürülebilirlik ve karbon emisyonlarının azaltılması hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımların artırılması gerektiği açıktır.