Sosyal Medya

Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde Konuştu

Paylaşım

tarih:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kurulda olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, ihracatın şampiyonları olarak ödül alacak olan tüm firmaları ve iş insanlarını tebrik ettiğini söyledi. Başarıyı takdir etmenin yeni başarıların önünü açacağını belirten Erdoğan, “Bu ülkenin herhangi bir vatandaşının rakamların açıkça ortaya koyduğu böylesi bir başarıdan gurur duymaması mümkün değil. 150 bin ihracatçımızın her birine Türk malı damgasını taşıyan ürünlerimizi dünyanın dört bir ucuna ulaştırdıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

İhracatçılarla Yol Yürümek

İhracatçıları ticaret diplomasisinin öncü neferleri ve Türk ekonomisinin yurt dışındaki sancaktarları olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, ihracatçılarla yol yürümekten şeref duyduğunu ifade etti. Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak kapısını ihracatçılara her zaman açık tuttuğunu, sorunlara kalıcı çözümler bulmaya gayret ettiğini söyledi. “Siz ürettiniz, biz de sizi destekledik. Siz ihraç ettiniz, biz de sizin işlerinizi kolaylaştırdık” diyen Erdoğan, ihracatçılarla yapılan her yurt dışı ziyaretinde onların taleplerinin de gündemde olduğunu belirtti.

İhracat Rakamlarındaki Artış

Erdoğan, Türkiye’yi yıllık 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeden bugünkü seviyelere ihracatçılarla beraber getirdiklerini ifade etti. 2002’de bir haftada yapılan ihracatın artık bir günde gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, “İhracatı ülke sathına yaydık. Hatta ihracat yapmayan ilimiz kalmadı. 2023 yılında 48 ilimizde ilk 1000 ihracatçı firma arasına girebilecek ölçüde ihracat yapan firmamız bulunuyor” dedi.

Başarıların Sürdürülmesi

Erdoğan, başkalarının ne dediklerine değil, ihracatçılara baktıklarını ve yol yürüdüklerini belirterek, “İnşallah bundan sonra da yoldaşlığımızı güçlendirerek devam ettireceğiz” dedi. İhracatın, Türk ekonomisinin lokomotifi ve ülkeyi hedeflerine ulaştıracak en kestirme yol olduğunu her fırsatta söylediğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin tüketerek değil, üreterek, istihdam oluşturarak ve ihracat yaparak büyümek zorunda olan bir ülke olduğunu vurguladı.

Destekler ve Teşvikler

Erdoğan, ihracatçılara verdikleri desteğin artarak devam etmesinin Türkiye’ye farklı bir ivme kazandırdığını belirtti. Türk Eximbank’ın sermayesinin güçlendirildiğini, Eximbank kredilerinin toplam maliyetinin Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmamasını temin ettiklerini söyledi. Ayrıca, ihracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunun yüzde 40’tan yüzde 30’a indirildiğini müjdeledi.

Ekonomik Başarılar ve Hedefler

Erdoğan, 2023 yılında 255,4 milyar doları mal ihracatı, 101,7 milyar doları hizmet ihracatı olmak üzere toplam 355 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını belirtti. Mayıs ayında tüm ayların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştıklarını ve yıllıklandırılmış ihracatın 260,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Gelecek Vizyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisinin nominal değerle dünyada 17’inci, satın alma paritesine göre 11’inci sırada yer aldığını belirtti. Yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi için gerekli adımları atacaklarını ve uzun vadeli kaynaklarla temelleri daha da sağlamlaştıracaklarını söyledi.

İhracatçılara Çağrı

Erdoğan, ihracatçılara programa güvenmelerini ve Türkiye’nin başarısına katkı yapmalarını istedi. Türkiye’nin uluslararası çevrelerdeki görünümünün de ciddi biçimde değiştiğini ve ekonominin emin adımlarla hedeflerine doğru ilerlediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 31. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını dileyerek, ödül alan tüm firmaları ve kişileri tebrik etti.