Sosyal Medya

Sağlık

Her yıl Türkiye’de 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor.

Paylaşım

tarih:

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Güngör, kalp damar hastalıklarının önemli risk faktörlerinden biri olduğunu belirtiyor.

BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, kalp sağlığı için günde en az kırk beş ila altmış dakika egzersiz yapmanın hayati önem taşıdığını belirtti. Egzersizin kan basıncını kontrol ettiğini ve şeker ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü belirtti.

Bayındır Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bu ölümlerin nedenleri arasında düzensiz beslenme alışkanlıkları, artan obezite oranları, sigara kullanımı, çevresel stres faktörleri ve hava kirliliği yer alıyor.

Açıklamada Güngör, kalp hastalıklarından korunmak için düzenli doktor kontrolleri, kronik hastalıkların erken teşhisi ve sağlıklı yaşam tarzı önemlidir.

Sigara kullanmanın damar sağlığı üzerindeki zararlarına dikkat çeken Güngör, “Sigara, endotel olarak bilinen damarın iç yüzeyine zarar veriyor ve kanın akışkanlığını azaltarak kanda pıhtılaşmayı artırıyor.” Bozulmuş endotellerde pıhtılaşma artıyor ve bu da damar tıkanmasına neden oluyor. Sigara içmek aynı zamanda tansiyonu yükseltir ve damarların büzülmesine neden olur, bu da endotel dokusuna zarar verir. Sigara içen hastalarda damar sertliği daha yaygındır.” yorumunu yaptı.

Güngör, yüksek tansiyonun damar sağlığı üzerindeki etkilerine değinerek, “Tansiyon ne kadar yüksekse damar iç yüzeyine olan travma da o kadar fazla oluyor” dedi. Sonuç olarak, kan basıncının, diğer adıyla tansiyonun, normal sınırlarda tutulması gerekir. 130/80 mmhg’den fazla olan hipertansiyondur. Bu durumda, hem büyük hem de küçük tansiyonun normal sınırlarda olması önemlidir.ifadelerini kullandı.

Güngör, tuzsuz bir diyet, düzenli egzersiz ve kilo kontrolünün tansiyon kontrolünde önemli bir rol oynadığını belirtti.

  • Erken teşhis ve rutin hekim kontrolü, potansiyel riskleri azaltabilir

Güngör, yüksek kolesterol ve diyabetin kalp damar tıkanıklıklarına neden olan başlıca nedenler olduğunu belirterek, kalp hastalıkları riskini artıran hastalıkların erken teşhis ve tedavisinin önemine dikkat çekti.

Güngör, kalp hastalıklarından korunmada düzenli hekim kontrollerinin önemine dikkat çekti. Erken teşhisin kalp hastalıklarıyla mücadelede hayati önem taşıdığını ve potansiyel riskleri azaltabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Güngör’e göre, kalp krizi geçiren hastaların çoğu kriz öncesi önemli bir şikayet tanımlamıyor. Ek olarak, uzun süreli hastalıklar, uç organ hasarı gelişmeden önce klinik bulgu göstermeyebilir. Dolayısıyla, özellikle risk altında olan kişiler yıllık kontrollerini yaptırmalıdır.ifadelerini kullandı.

Özellikle postmenopozal kadınların, 40 yaş üstü erkeklerin, sigara kullananların ve diyabet hastalarının risk altındaki gruplar olduğunu kaydeden Güngör, düzenli kontrollerin bu gruplar için daha önemli olduğunu belirtti.

  • “Kalp hastalıklarını önlemek için fazla kiloyla mücadele edilmeli”

Güngör, kilo kontrolü ve sağlıklı beslenmenin kalp hastalıkları ile mücadelede hayati önem taşıdığını belirterek, “Fazla kilo, yine de kalp hastalıklarının önemli risk faktörlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, kilo vermek için çok önemlidir. Kalp hastalıklarından korunmak için az yemeyi ve düzenli yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmek önemlidir.” yorumunu yaptı.

Güngör, beslenme alışkanlıkları konusunda diyetisyen danışmanlığının önemini vurguladı ve düşük karbonhidratlı, lif ve omega 3 içeren gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ek olarak, fast food tüketiminin artmasının hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve obezite gibi hastalıkların artmasına neden olduğunu belirtti.

  • Zeytinyağı kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Güngör, Akdeniz diyeti ve zeytin yağının kalp sağlığı için ne kadar önemli olduğunu belirterek, “Zeytinyağı antioksidan etkisi sayesinde damar sertliğini azaltırken, doymamış yağ olduğu için kolesterolü düşürüyor” dedi. Ayrıca alkol, içerdiği şeker nedeniyle obezite ve şeker hastalığına neden olabilir. Alkol ayrıca vücudun sıvı yükünü artırarak çarpıntılara ve kalp yetmezliğine neden olabilir.ifadelerini kullandı.

Her gün en az kırk beş ila altmış dakika egzersiz yapmanın da kalp sağlığı için hayati önem taşıdığını belirten Güngör, “Egzersiz, kan basıncı kontrolü sağlayarak şeker ve kolesterol düzeylerini düşürüyor. Mümkünse egzersiz her gün yapılmalı. Tempolu yürüyüş, yavaş koşu, bisiklet veya yüzme gibi aerobik egzersizlerin kas gücüne dayalı sporlardan ziyade tercih edilmesi gerekir. Bir alışveriş gezisi gibi olmaması ve nabzın yükselmesi ve hafif terleme olması gerekir. Yürüyüş boyunca yürüdüğümüz kişiyle rahat konuşabilmemiz, tempomuzun yetersiz olduğunu gösterir.eleştirilerinde bulundu.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, açıkamalarda bulundu. ( Bayındır Sağlık Grubu – Anadolu Ajansı )