Sosyal Medya

İzmir

İzmir Körfezi Yeniden Yüzülebilir Hale Getiriliyor

Paylaşım

tarih:

İzmir Körfezi'ni Yeniden Yüzülebilir Hale Getiriliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nin yeniden yüzülebilir duruma getirilmesi amacıyla Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki revizyon ve kapasite artırma çalışmalarını sürdürüyor. Üç fazdan oluşan tesisteki bakım ve yenileme çalışmaları son aşamaya gelirken, 3 milyon nüfusun atık suyunu arıtan tesisten Körfez’e deşarj edilen suyun kalitesi yükseldi. Dördüncü fazdaki çalışmalar tamamlandığında tesisin kapasitesi yüzde 36 oranında artacak ve İzmir, Türkiye’nin en büyük arıtma tesisine sahip kent unvanını yeniden kazanacak.

Büyük Kanal Projesi Kapsamında Devam Eden Çalışmalar

Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve İzmir’e 2000 yılından beri kesintisiz hizmet veren Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde yatırımlar devam ediyor. Kentin arıtma yükünü üstlenen üç fazdaki revizyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Havuzlar temizlendi, verimliliğini kaybeden ekipmanlar yenilendi. Günlük arıtma kapasitesi yaklaşık 605 bin metreküp olan tesisin kapasitesini günlük 820 bin metreküpe çıkaracak dördüncü faz inşaatında da önemli aşama kaydedildi. Proje tamamlandığında Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olacak.

Standartların Üzerinde Arıtma

İZSU Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Mürüvvet Kılıç, tesiste devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kılıç, “Üç fazın tamamındaki havuzların temizliği ve tüm ekipmanların yenilenmesi çalışmalarının büyük bölümünü tamamladık. Şu ana kadar büyük bir özveriyle yürütülen revizyon çalışmalarının sonuna geldik. Tüm fazların temizliği ve ekipman değişimleri tamamlandı, tüm fazlara ait havuzlar devreye alındı. Havuz üzerindeki boru imalatlarından bir kısmının değişimine ait montaj çalışmaları devam ediyor. Tesise giren atık suyun tamamı, standartların üstünde arıtılıyor” dedi.

Kapasite Artışında Sona Yaklaşıldı

Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Mürüvvet Kılıç, dördüncü fazın, tesise gelen debinin karşılanması ve aynı zamanda üç fazda süren bakım onarım çalışmalarının rahat yapılabilmesi için ek bir ünite olarak planlandığını belirtti. “Çalışmalar kapsamında şimdi işin elektromekanik kısımlarına geçilecek. Kısa bir süre içerisinde bunun da tamamlanması hedefleniyor. Bu çalışmalar tamamlandığında yüzde 36 kapasite artışı sağlanmış olacak. Böylece tesis günlük 820 bin metreküp kapasite ile çalışacak. Yine Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisleri sıralamasında yerini alacak” dedi.

Temiz Körfez İçin Titiz Çalışma

Tesis Sorumlusu Çevre Mühendisi Gizem Kuş, tüm atık suların kanalizasyonlar aracılığıyla Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne geldiğini, her gün arıtılan sudan numuneler alındığını ve analiz yapılmak üzere laboratuvara götürüldüğünü belirtti. Çevre Mühendisi Özge Eskici de tesise giren ve çıkan suyu analiz ettiklerini söyleyerek, “Tesisimiz yüzde 90 verimle çalışıyor. Böylece çıkış suyuna yönelik belirlenen standartları da sağlamış oluyoruz. Arıtmanın ardından suyu denize deşarj ediyoruz. Yaptığımız çalışma ile denizdeki canlı popülasyonunun devamlılığını sağlamış oluyoruz. Temiz Körfez, deniz ulaşımından deniz sporlarına, Körfez’deki yaşama kadar her şeyi etkiliyor. O nedenle çok titiz çalışıyoruz” dedi.