Sosyal Medya

Ankara

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Yeni Teşvik Ve Katkılar

Paylaşım

tarih:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları” temalı iş birliği protokolü imza törenine katıldı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Samet Güneş ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz arasında imzalanan protokolle, mesleki ve teknik eğitim mezunlarına sağlanacak teşvikler ile öğrencilere yönelik devlet katkıları açıklandı.

Mesleki Eğitim ve İstihdam

Bakan Işıkhan, konuşmasında, Türkiye’nin her alanda gelişmiş ve güçlü bir ülke olması için donanımlı ve eğitimli gençlerin önemine dikkat çekti. Mesleki ve teknik eğitimin bu bağlamda büyük bir önem taşıdığını belirten Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmalarına en iyi katkıyı sunma gayretinde olduklarını ifade etti.

İstihdam ve İşsizlik Verileri

Işıkhan, mesleki ve teknik eğitimin sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi işgücü piyasası oluşturma ve gençlerin geleceğe hazırlanmasında büyük rol oynadığını vurguladı. Nisan 2024 itibarıyla istihdam sayısının 32,6 milyon kişiye ulaştığını ve işsizlik oranının %8,5’e düştüğünü belirtti. İŞKUR’un aracılığıyla son bir yılda 1,3 milyon vatandaşın işe yerleştirildiğini de ekledi.

Devlet Destekleri ve Teşvikler

Işıkhan, Ocak-Haziran 2024 döneminde 691 bin vatandaşın işe yerleştirilmesine aracılık ettiklerini ve işverenlerin ara eleman sorununu çözmek için İşbaşı Eğitim Programları ile Mesleki Eğitim Kursları’nda değişiklikler yaptıklarını belirtti. Ayrıca, OSB’ler ve Tekno-kentlerde üniversite ve kamu işbirliğini geliştirdiklerini söyledi.

Meslek Lisesi Mezunlarına Destek

“Yedi Bölgede Yedi Üniversite” hedefiyle başlatılan modelin, üniversitelerden gelen yoğun talep üzerine on bir üniversiteye çıkarıldığını belirten Işıkhan, Kalfa Programı’nda ilk mezunları verdiklerini ve iş arayanlara yönelik çeşitli faaliyetlerin devam ettiğini ifade etti. Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının, mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılımları durumunda alacakları cep harçlığının günlük tutarının 654 liradan 850 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Geleceğe Yönelik Çalışmalar

İş arayan ve işverenlerin yanlarında olmaya devam edeceklerini belirten Işıkhan, istihdamın korunması ve arttırılması konusunda Bakanlık olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Türkiye Yüzyılı’nı gençlerle birlikte inşa edeceklerine yürekten inandığını ifade eden Işıkhan, imzalanan iş birliği protokolünün hayırlı olmasını diledi.