Sosyal Medya

Bilim ve Teknoloji

MMO: Deprem bölgesinde bulunan asansörler yüksek risk taşımaktadır.

2 Mart 2023’te Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, deprem bölgesindeki asansörlerin denetlenmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ve artçı depremlerin meydana getirdiği hasar, onbinlerce insanın hayatını kaybetmesine ve yüzbinden fazla insanın yaralanmasına neden oldu. resmi verilere göre.

Bu depremler sırasında zarar görmemiş yapılar olsa bile, asansörlerin güvenli bir şekilde kullanılması için kontrollerinin yapılmış olması çok önemlidir.

Karşı ağırlığın kılavuz raylardan çıkması, kabinle çarpışması, ray braketlerinin kopması, patenlerde kırılma ve tespit cıvatalarının kuyu duvarından ayrılması en yaygın sorunlardan bazılarıdır. Bu sorunların uzman bir uzman tarafından incelenmemesi ciddi kazalara neden olabilir.

Sonuç olarak, deprem bölgesinde bulunan binalarda bulunan asansörlerde bakım firması tarafından gerekli incelemeler yapılmalıdır ve gerekirse tadilatlar yapılmalıdır. Daha sonra asansörün yeniden kullanılması için rutin kontroller tekrar yapılmalıdır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde asansörlerin hizmete sunulabilmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından asansörlerin bulunduğu binaların hasarsız ya da az hasarlı olduğuna dair bir yazışma gönderdi.

Bu prosedürlerden geçmeyen hiçbir asansör güvenli değildir ve kesinlikle kullanılmamalıdır.

Belirtilen şekilde güvenli olduğu belirlendikten sonra asansör kullanılmalıdır. Bu işlem tamamlanmadan asansörlerin açılması durumunda “bina sorumlusu” tüm kazalardan ve sonuçlarından sorumlu olacaktır.

Geçmişte “güvenli” asansörlerle ilgili olarak, asansör mevzuatı ve uygun uygulamalar önemli ölçüde ilerlemiştir. Bu süreç geliştirilmelidir. Bu nedenle, tasarım, üretim, işletme, bakım ve muayene süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sorumluluklar yeniden belirlenmelidir. Üretim, montaj, işletim ve periyodik bakım gibi asansörlerin her aşamasında, Meslek Odaları tarafından belgelendirilen, sicili tutulan uzman mühendisler yetkilidir ve bu süreçler kamuoyuna açık bir şekilde düzenlenir. Şimdilik, odamız bu süreçte aktif olarak yer alıyor. Kâr odaklı piyasa anlayışı, halkın can ve mal güvenliğini ihmal edemez. Sonuç olarak, meslek odalarında kamucu bir yeniden düzenleme acil ihtiyaçtır.

Yurttaş Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir