Sosyal Medya

Ticaret

Reklam Kurulu’ndan Yanıltıcı Reklamlara Devasa Ceza Geldi

Paylaşım

tarih:

yanıltıcı reklamlara ceza yağdı

Reklam Kurulu’nun 11 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen 346 sayılı toplantısında 175 dosya ele alınmış ve 147’si mevzuata aykırı bulunmuştur. Bu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 20.100.269 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca, Kurul tarafından 3 dosya hakkında erişimin engellenmesi kararı verilmiştir.

Toplantıda Öne Çıkan Konular

1. Çevresel Beyanlar:
Tüketicilerin çevre konusundaki duyarlılığının artmasıyla birlikte, reklam verenlerin “çevresel beyan” içeren reklamlara yer vererek tüketicilerin bilgi eksikliğini istismar ettikleri gözlemlenmiştir. “Doğa dostu”, “doğayı senin kadar düşünen” ve “iklim dostu” gibi belirsiz beyanlar nedeniyle 4 farklı şirketin reklamları hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verilmiştir. Bakanlık, yeşil aklamanın önlenmesi için sektörel bazda incelemelerini sürdürmektedir.

2. Sahte ve Taklit Ayakkabı Reklamları:
Sosyal medyada görülen ve koruma altındaki markaların logo ve ayırt edici unsurlarının taklit edilerek kullanıldığı ayakkabı reklamları da Kurulun gündemindeydi. Tüketicinin yanıltılmasına yol açan 17 reklam veren hakkında idari yaptırım kararı alınmıştır.

3. Coğrafi İşaretli Ürünler:
Coğrafi işaretli ürünlerle ilgili yanıltıcı reklamlar da mercek altına alınmıştır. Ayvalık Zeytinyağı, Ayvalık Organik Zeytinyağı ve Ayvalık Natural Sızma Zeytinyağı gibi ifadeleri haksız biçimde kullanan 13 firma hakkında reklamları durdurma kararı verilmiştir.

Yılın İlk Altı Ayındaki Değerlendirmeler:
346 sayılı toplantıda alınan kararlarla birlikte, yılın ilk altı ayında toplam 931 dosya hakkında değerlendirme yapılmış, 811 dosya hakkında durdurma cezası ve 127.433.779 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Kamuoyuna saygıyla duyurur.