Sosyal Medya

Ekonomi

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Esnaf ve Sanatkârların Yeni Bir Yapılandırmaya İhtiyacı Var”

Paylaşım

tarih:

tesk genel başkanı bendevi palandöken

ANKARA – Yüksek enflasyon nedeniyle esnaf ve sanatkârların zor günler geçirdiğini ve yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mevcut ekonomik koşulların piyasaların dengesini bozduğunu söyledi. Palandöken, esnafın borç yükünün hafifletilmesi için uzun vadeli bir yapılandırma çağrısında bulundu.

“Esnafın Hesabına Konulan Blokeler Kaldırılmalı”

Esnaf ve sanatkârların ekonomik olarak rahatlayabilmesi için kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırmanın şart olduğunu dile getiren Palandöken, “Esnafımızın düzlüğe çıkması için vergi, trafik, SGK prim borçları gibi devlete olan borçlarda kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırma gerekli. Ancak şu anda insanların hesaplarına bloke konuluyor. Borçlarını ödemek için paraya ihtiyaç duyduklarında, üzerlerindeki blokelerin kaldırılması için tamamen borçlarını ödemeleri gerekiyor. Oysa taksitlendirme gibi esneklikler getirilse, insanlar aldıkları parayla borçlarını ödeyebilirler ve ekonomide tıkanıklık yaşanmaz. Rekabet edemiyorlar, girdi maliyetleri ve kira gibi sebeplerle esnaf iş yapamaz hale geliyor. Esnafın ayakta kalabilmesi için bu blokeler zaman kaybetmeden kaldırılmalı” şeklinde konuştu.

“Esnafın Finansmana Ulaşması Gittikçe Zorlaştı”

Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan esnafın borcunu ödeyemediğinde sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını hatırlatan Palandöken, “Prim borcunuzu ödeyemediğiniz takdirde gidip muayene oluyorsunuz ama ilaç alamıyorsunuz. Esnafın bu mağduriyetleri kredilerle süspanse ediliyordu. Devlet, maliyetinin altında kredi veriyordu ve bu kredi imkanları esnafa can suyu oluyordu. Ancak finansmana ulaşmak daha da zorlaştı. Gelirin ve yeniden yapılandırmanın devlete de önemli katkısı olacak. Borç yapılandırması ile insanların borçtan kurtulması ve istihdamın hareketlenmesi sağlanabilir. 2023 yılındaki 156 milyar TL’nin çok daha üstünde bir gelir sağlanmış olacak ve esnafın mağduriyeti önlenecek” dedi.

Ekonomik Canlanma İçin Yapılandırma Şart

Palandöken, yüksek enflasyonun piyasaların dengesini bozduğunu ve esnafın mali yüklerinin arttığını belirtti. Yeni bir yapılandırma ile esnafın borç yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Esnaf ve sanatkârların ekonomik olarak rahatlayabilmesi ve devletin gelirini artırabilmesi için uzun vadeli, insanların ödeyebileceği şekilde bir yapılandırma gerekli” ifadelerini kullandı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın ve sanatkârların yaşadığı ekonomik sıkıntıların giderilmesi ve piyasaların canlanması için bir an önce gerekli adımların atılmasının önemine dikkat çekti.