Sosyal Medya

Genel

Türkiye, Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Bütçelemede Öncü Ülkeler Arasında

Paylaşım

tarih:

türkiye kadın erkek bütçe

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemeyi aktif olarak uygulayan 23 OECD ülkesinden biri olduğunu belirtti. Göktaş, “Bugün, uluslararası kuruluşların Türkiye’yi kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçe uygulayan ülkeler arasında göstermesi, kat ettiğimiz bu mesafenin en önemli kanıtlarındandır.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının eş faydalanıcı olduğu, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) ortaklığında hayata geçirilen “Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi” kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen uluslararası konferans, önemli isimleri bir araya getirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

Dönüştürücü Bir Yaklaşım

Konferansta konuşan Bakan Göktaş, “Eşit ve Adil Bir Toplum İçin Dönüştürücü Bir Yaklaşım Olarak Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme” temasıyla çalışmalarını ileri seviyeye taşıdıklarını vurguladı. Farklı ve özel ihtiyaçları dikkate alarak hazırlanan bütçelerin, kaynakların daha adil ve verimli kullanılmasına katkı sağladığını belirtti. Eşitsizlikleri gidermek ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Sosyal Politikalar ve Kadınların Güçlenmesi

Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kadına yönelik ayrımcılık ve şiddete karşı sağlam tedbirler aldıklarını belirterek, “Türkiye’de her alanda kadını güçlendiren bir siyaset anlayışıyla hareket ediyoruz,” dedi. Kadınların temsil alanının genişletilmesi, uluslararası standartlarda yasalarla güvence altına alınması ve sosyal politikalar geliştirilmesi konularında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme

Göktaş, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçeleme çalışmalarını bu sürecin belirleyici unsurlarından biri olarak değerlendirdi. Türkiye’de bu konuyla ilgili ilk sistematik çalışmaların 2012’de başlatıldığını ve yerel yönetimlerin katılımcı bir model oluşturmasının hedeflendiğini belirtti. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun 2014’te yayımladığı raporun önemine değindi.

Bütçe Rehberlerinin Güncellenmesi

Göktaş, “Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi”nin 2021’de başlatıldığını ve önemli mesafe kat ettiklerini vurguladı. Bütçe rehberlerinin projeye uygun şekilde güncellendiğini, bütçe programlarındaki kadın erkek eşitliğine duyarlı gösterge sayılarının artırıldığını söyledi. Türkiye’nin kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemeyi aktif olarak uygulayan 23 OECD ülkesinden biri olduğunun altını çizdi.

Kalkınma Planları ve Eylem Planları

Göktaş, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı’nda kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçe çalışmalarını öncelikli hedef olarak belirlediklerini, gerekli yasal düzenlemelerle kurumsal uygulamaları belirlemek üzere Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırladıklarını söyledi. Kalkınma planlarındaki eşitlik vizyonunu “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planları” ile desteklediklerini belirtti.

Filistin’e Destek

Konferansta, Göktaş, Filistin’e yapılan saldırılara dikkat çekerek, “Bugün güçlü bir direniş sergileyen Filistinli kardeşlerimiz önü alınamayan bir vahşete ve soykırıma maruz kalıyor. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yayınlandığı yıldan bugüne, işgal altında olan Filistin topraklarında, kadın erkek bütün Filistinliler için huzur ve barış diliyorum,” dedi.

Konferans Katılımcıları

Konferansa, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve BM Kadın Birimi Bölge Direktörü Yardımcısı Elisa Fernandez katıldı.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir