Sosyal Medya

Sağlık

Varikosel Testis ve Kısırlık

Paylaşım

tarih:

Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Emrah Yürük, “Varikosel testiste meydana gelen bir sorun olması nedeniyle kısırlık ihtimalini artırıyor” diyor.

İstanbul (AA) – Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Emrah Yürük, erkeklerde varikosel hastalığının tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olduğunu açıkladı.

Hastane, her yaşta görülebilen ve her zaman belirti vermeyen Varikosel ile ilgili sağlık sorunları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Emrah Yürük, açıklamada Varikosel’in nedeni konusunda kesin bir bilgi olmadığını ve hastalığın net bir belirtisi olmadığını belirtti.

Yürük, Varikosel’in sadece kendi formunda belirtiler gösterdiğini belirtti ve bu belirtilerin çok belirgin ve kesinlikle Varikosel’e işaret eden belirtileri olmaması nedeniyle hastalığın tanısının koyulmasının geciktiğini söyledi.

Yürük, kesin belirtilerin olmamasının kişilerin tedaviye ihtiyaç duyma düşüncelerini de belirli oranda etkilediğini belirterek, “Genellikle şiddetli ağrı görülmemekle beraber hafif ağrılar ile karşılaşılması da muhtemeldir ancak ortaya çıkan ağrı kişilerin günlük aktivitelerine bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir.” İstirahat halindeyken insanlar acı hissetmez. Şişme, varikosel hastalığının en belirgin belirtisidir. Varikoseller zamanla daha da belirgin hale geldiği için hissedilir veya daha net hale gelmektedir.ifadelerini kullandı.

Yürük, varikoselin kısırlık yapma potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

Testiste bir sorun olması nedeniyle kısırlık yapması olasılığı artıyor. çünkü testis içindeki bölgede spermin gelişmesine ve hareket etmesine direkt olarak etki etmektedir. Sperm sayısı ve hareketliliği doğurganlık için çok önemlidir. Sperm hareketinin düşük olması, hamileliğin gerçekleşmesinin önündeki en önemli nedenlerden biridir ve yeterli sayıda sperm olmaması durumunda beklenen sonuçlar elde edilebilir. Kişilerde kısırlık, testislerin sadece fiziksel olarak bozulmasına değil, işlevlerini yerine getiremeyecek kadar bozulmasına da neden olur. Varikosellerin testiste neden olduğu sorunları çözmek, zararları en aza indirmek için yapılır.”

  • Ameliyattan sonra bir haftada normal hayata dönmek mümkündür.

Yürük, varikose cerrahi olarak tedavi edilebileceğini ve hastaların bir hafta içinde normal hayata dönebileceğini belirtti. Ancak, bu süreçte hastaların ameliyatlı bölgelerini darbelerden korumaları gerektiğini belirtti.

Hastalara iyileşme sürecinde antibiyotik ve ağrı kesiciler de verildiğini belirten Yürük, “Ameliyat sonrasında kişilerin uygulaması gereken detaylar doktor tarafından daha kapsamlı bir şekilde belirtilmektedir.” İyileşme sürecinin kolay olmasını isteyen kişiler, doktorun verdiği ilaçları kullanarak tavsiyeleri uygulamalıdır.açıklama yaptı.