İzmir

“100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi” Bergama Vapuru’nda açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri” Fotoğraf Sergisi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizciliğe ve bağımsızlığa verdiği önemi vurguladı.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi” Bergama Vapuru’nda açıldı. Deniz tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden fotoğrafları içeren sergi 24 Mart’a kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Hafta sonları hariç, sergi her gün ziyaret edilebilir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri” Fotoğraf Sergisi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizciliğe ve bağımsızlığa verdiği önemi vurguladı. Konak İskelesi’ne demirli Bergama Vapuru’nda düzenlenen serginin açılışına, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İZDENİZ Genel Müdürü Ümit Yılmaz, deniz tarihçisi Ali Bozoğlu ve İzmirli sanatseverler katıldı.

Aydın, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölümünün 31. yıl dönümü nedeniyle serginin açılış töreninde, “Sevgili Uğur Mumcu halkın seni unutmadı, unutmayacak” dedi. Törende İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, “Bu vapurda olmak çok güzel çünkü arkamızda Uğur Mumcu ismini taşıyan vapur var.” dedi. Tüm faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi Uğur Mumcu alçakça ve vahşice öldürüldü. Uğur Mumcu, gerçekleri yazdığı için öldürüldü. Herkesin doğru bilgi edinme hakkını savunduğu için öldürüldü. O, tüm bizler için çalıştı ve ömrünü hepimiz için harcadı. “Bir insan ömrünü neye vermeli” sözünün en iyi örneğidir. Sevgili Uğur Mumcu, halkın seni unutmadığını biliyoruz. Unutmaz. Cumhuriyet ilkelerinin savunulması devam edecek. “Seni her zaman hatıralarımızda ve hafızamızda yaşatacağız” dedi.

Başkan Vekili Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in kent olarak kimliğinin hayatta kalabilmesi ve gelişebilmesi için kent hafızasının bütün topluma mal edilebilmesi için çalışmalarını sürdürecek. Önümüzdeki dönemde de kent hafızası için çalışacak 71 yıllık Bergama Vapuru, şehrin hafızasında çok önemli bir yere sahip olacak. Bu sergi de bunu içerir. Bir şehrin büyük olmasını sağlayan şey, orada yaşayan insanların sayısının fazla olması değildir. Kültürünün, değerlerinin ve kimliğinin bir parçasıdır. Bu şehirden farklı herhangi bir yere gidin ve insanlara “İzmir’den geldim” dediğinizde yüzlerindeki tebessümü görün. Bu, kentin kimliğini oluşturur. Bu şehir limanlara sahiptir. Denizle iç içe yaşamaya devam edecek İzmir. Gençlerin kültürel etkinliklere katılmaları, gelecek kuşaklara aktarılması için çok önemlidir. Önümüzdeki dönemde de Tunç Başkan bu çalışmalara destek vermeye devam edecek” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Türk halkı son dönemde eski gemilere ve denizcilik tarihine büyük bir ilgi gösteriyor” dedi ve İzmir’de bir deniz müzesi kurmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Denizciliğe ilgi, geçmişe olan ilgiden kaynaklanmıyor. Ülkemizin tersaneleri gemi inşa etme kapasitesini sürekli olarak artırıyor. Herkes yüzünü denize çeviriyor. Denizci millet olarak, denizci ülke hedefine ulaşmak için daha fazla ilerlememiz gerektiğini biliyoruz. Sergisi ve araştırması artırılmalıdır. En büyük hayalimiz ise İzmir’de bir deniz müzesinin kurulması olacaktır” dedi.

Sergide hem yolcu hem de donanma gemilerinin fotoğrafları yer alıyor. Uğur Mumcu’yu anarak başlayan deniz tarihçisi Ali Bozoğlu, “Yolcu ve donanma gemilerinin fotoğraflarını içeren bu sergi Atatürk’ün Türk denizciliğine hizmetlerini aktarmakta önemli rol oynayacak” dedi. Lozan Antlaşması’nın ilgili maddesine göre, 1. Dünya Savaşı sırasında devlet ve armatörlere ait çok sayıda gemi batırıldı. Savaş nedeniyle mevcut gemiler yeterli bakım ve onarım görmedi ve bu nedenle çalışamaz hale geldi. Kabotaj uygulamasına geçiş için 2 yıllık bir erteleme vardı. Cumhuriyetin ilanından sonra, mevcut gemiler hızla yenilendi. 1924 yılında Marmara, Kocaeli, Miralay Nazım Bey, Çanakkale, Anafarta, Mersin, Antalya ve Büyükada vapurları satın alındı. 1926 yılında ise Karadeniz, Ankara (Çorum), Ege, İnebolu, İzmir, Bandırma (Ülgen), Konya ve Sinop gemileri satın alındı. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren bir kanun, Türk vatandaşlarına akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde makine, yelken ve kürek kullanma hakkı verdi. bunlarla mal ve yolcu taşıma. Ek olarak, Türk vatandaşları dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve diğer mesleklerin yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnızca Türk limanları ile diğer ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceğine karar verildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizlere hâkim olanlar, dünyaya hâkim olur” sözü ışığında, sergi 24 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Deniz Tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden alınan fotoğraf ve künye bilgilerinden oluşuyor. Sergide, Atatürk’ün yaşamı boyunca bindiği vapur, yat ve gemilerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Donanması için inşa ettirdiği savaş gemileri, denizaltı ve hücumbotlar ile deniz ulaşımını iyileştirmek için yaptırdığı yolcu ve yük gemilerinin fotoğrafları bulunmaktadır.
Konak İskelesi’ne bağlı tarihi Bergama Vapuru’nda açılan sergi, 24 Mart’a kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Hafta sonları hariç.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version