Sosyal Medya

Genel

3 Kurum “Enflasyon Muhasebesi” İçin Buluştu

Paylaşım

tarih:

İzmir Ticaret Odası, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, ülkemizdeki birçok şirketi ilgilendiren “enflasyon muhasebesinde” teknik olarak hangi konulara dikkat edilmesi gerektiğini tartışmak için bir toplantı düzenledi. 150’nin üzerinde firmanın katıldığı toplantıda, enflasyon nedeniyle mali tablolarda meydana gelen olumsuzlukların giderilmesi için yapılması gerekenleri tartışan uzmanlar vardı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Hizmet Enstitüsü Kurul Üyesi Hüseyin Küçükdemirci ve İzmir Ticaret Odası 51. Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler Grubu Meslek Komitesi Başkanı Yıldırım Kuruoğulları, Enflasyon Muhasebesi ve Etkileri Bilgilendirme Toplantısı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

Erkoç: Çok önemli

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, “Enflasyon düzeltmesi; mali tabloların yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması, vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından büyüme sağlar.” dedi.

Zengin: Yasal düzenleme gereklidir.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, 2024 yılından itibaren, geçici vergi dönemleri dahil olmak üzere, enflasyon muhasebesinin düzenli olarak uygulanacağını açıkladı. Enflasyon muhasebesinden doğan kar ve zararın yılsonu bilançolarına yansıtılması gerektiğini söyleyen Zengin, “Bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekiyor, bizler de bunu ilgili mercilere iletiyoruz.” “İletmeye devam edeceğiz” dedi.

Büyük Demirci: 2026’ya kadar gündemde olacak

İzmir Ticaret Odası 51. Meslek Komitesi Üyesi ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Hizmet Enstitüsü Kurul Üyesi Hüseyin Küçükdemirci, konuşmasında mali tabloların enflasyona uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Küçükdemirci, enflasyon muhasebesinin amacının gerçekçi, güncel ve enflasyondan arındırılmış mali tablolar üretmek olduğunu belirtti. Ülkemizde enflasyon düzeltmesi şartlarının 2022 yılında gerçekleştiği halde ertelendiğini ve 2023 yılında uygulanamadığını belirtti. Ancak, orta vadeli programda yer alan enflasyon göstergelerinden sapma olmazsa 2026 yılına kadar mali tablolarda enflasyon düzeltmesi uygulamasının gündemde kalacağını belirtti.

Kuru Oğulları: Sorunlara cevap verilecektir.

İzmir Ticaret Odası 51. Meslek Komitesi Başkanı Yıldırım Kuruoğulları, üyelerin Enflasyon Muhasebesi ile ilgili en çok merak ettikleri konulardan biri olduğunu vurgulayarak, toplantının bu soru işaretlerini gidermek için düzenlendiğini belirtti.

UZMANLARIN SUNUMU

İzmir Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şerif Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, Mazars Denge Vergi Hizmetleri Ortağı ve Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği Başkanı Ahmet Kartal “Vergi Usul Kanunu Uyarınca Enflasyon Muhasebesi Uygulaması” ve Mazars Bağımsız Denetim Ortağı Erdal Özçimen “TFRS Uyarınca Enflasyon Muhasebe Muhasebesi Düzeltmesi” hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir