Sosyal Medya

İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Kaçeli Koyunlarını Koruma ve Çoğaltma Projesi

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Kaçeli Koyunlarını Koruma ve Çoğaltma Projesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’de nesli tükenmekte olan Kaçeli koyunlarının çoğalması ve korunması amacıyla Çeşme Belediyesi ve Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iş birliği yapıyor. Bu kapsamda, Kaçeli koyunları için üreticilere çeşitli desteklerde bulunan belediye, bir taraftan da Kaçeli koyunlarının bir ırk olarak tespit edilmesi için bilimsel bir proje yürütüyor.

Projenin Amacı ve Kapsamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’de geçmişte sürüler halinde yetiştirilen ancak günümüzde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kaçeli koyunlarının çoğalması ve korunması için kapsamlı bir proje başlattı. Çeşme Belediyesi ve Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzalanan “Kaçeli Koyunu Irkının Çoğaltılması ve Korunması ile İlgili İş Birliği Protokolü” çerçevesinde, Kaçeli koyunu üreticilerine eğitimler verilerek bilinçli üretici olmaları sağlanıyor. Ayrıca, kuzulama dönemi olan kış aylarında yem desteği sağlanarak koyunların sağlıklı bir doğum sezonu geçirmesi ve kuzuların gelişiminin teşvik edilmesi hedefleniyor.

Bilimsel Proje

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kaçeli koyununun bir ırk olarak tespit edilmesi amacıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile bir protokol imzaladı. “İzmir-Çeşme Yöresel Kaçeli Koyunu Akreditasyon Araştırmaları” adlı proje kapsamında, Kaçeli koyununun ırk olarak tescillenmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı hayvan bilgi sistemine kaydedilmesi için gerekli hayvansal bilgiler toplanıyor. Proje kapsamında, anaç hayvanların yün ve yapağı ağırlıkları, anaç hayvanların ve doğan kuzuların canlı ağırlık tartımları ve gelişimleri, ultrason ölçümleri ile takip ediliyor. Ayrıca, sürü bazında alınan kan örnekleri genetik inceleme için üniversite laboratuvarlarında analiz ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Kaçeli Koyunlarını Koruma ve Çoğaltma Projesi

Hassas Koruma Programı

Günümüzde Çeşme’de yalnızca 390 adet kalan Kaçeli koyunları, hem yapağı, hem süt, hem de et verimi yönünden yetiştiriliyor. Dağlık ve taşlık mera alanlarına uyumlu olan Kaçeli koyunları, dayanıklı yapıları ile de dikkat çekiyor. Kaçeli koyunu, meradan yüksek verim alan, özel bakım gerektirmeyen ve tüm mevsim şartlarında yaşayabilen en eski koyun ırklarından biri olarak biliniyor. Yapılan çalışmalar sonucunda Kaçeli koyunu, 26 Kasım 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanarak hassas koruma programına alındı.

Bu proje ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’deki Kaçeli koyunlarının korunması ve çoğaltılması için önemli bir adım atarak, yerel tarım ve hayvancılık mirasının yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir