Sosyal Medya

İzmir

“Gazozuna Var Mısın?”

“Gazozuna var mısın?” sergisi, katılımcılara İzmir’in gazoz tarihini anlatıyor.

Paylaşım

tarih:

Photo: Shutterstock

Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen “Gazozuna Var Mısın?” sergisi, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Ayşe Sezerman Sergi Salonu’nda sergilenmeye devam ediyor.


“Gazozuna var mısın?” sergisi, katılımcılara İzmir’in gazoz tarihini anlatıyor.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, gazozla ilgili olarak, “Hepimizin çocukluk anılarında mutlaka gazoz yer alıyor. Ayrıca gazozumuzu Karşıyakalı olarak adlandırdık ve kentimizin anılardaki yerini canlandırmak istedik.

Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi, Karşıyaka Belediyesi tarafından yurttaşların yeteneklerini geliştirmek için atölyelerle ve sergilerle destekleniyor. Kaynak suyu, karbondioksit ve esansların bir araya gelmesiyle oluşan bu eğlenceli içeceğin 1880’lerden itibaren Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki hikayesi, Nejat Yentürk ve Tolga Bugakaptan’ın koleksiyonundan parçalar ve fotoğraflarla ziyaret edilen “Gazozuna var mısın?” sergileniyor. Sergi, gazoz şişelerinin zaman içinde nasıl değiştiğini ve kentlere ait gazozların hikayesini anlatıyor ve ziyaretçileri çocukluğuna götürüyor. Kapak koleksiyonları da çocukluğuna götürüyor.

Anılara Yolculuk Serginin küratörlüğünü de yapan koleksiyoner Nejat Yentürk, “Bu küçük kapakların altında derin bir sosyokültürel tarih yatıyor.” Yaz aylarında açık hava sinemalarında içi buz dolu kovalarda satılan gazozlar filmlere eşlik ederdi. Gazozlar, plajların, çay bahçelerinin, kahvehanelerin ve pastanelerin vazgeçilmezleriydi. Pipetle köpürtülür ve leblebiyle içilirdi. Mahallede gazoz oynanırdı. Rengarenk gazoz kapaklarının büyüsüne kapılıp onları birer oyun aracına dönüştürmeyen çocuk neredeyse yoktu. Bu anıları sergimizde canlandırıyoruz” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Gazozun çocukluk hatıralarında yer edindiğini belirterek, büyük tesislere, astronomik yatırımlara ihtiyaç duymadığını belirtti. Bununla birlikte, kentsel belleğe, anılara ve aidiyet duygusuna büyük bir etkisi vardır. Gazoz, herkesin çocukluğunun bir parçasıdır. Biz de Karşıyakalı gazozumuzu yaptık ve kentimizin anılardaki yerini canlandırmak istedik. Belediyemizin tesislerinde misafirlerimize hizmet veriyoruz. Zamana meydan okuyan bu kültürün 150 yıllık tarihini harika bir şekilde anlatıyoruz. Tüm yurttaşlarımızı sergimizi gezmeye, hatıralarını tazelemeye bekliyoruz. Sergide, çocukluğumuzda biriktirdiğimiz kapakları, içindeki cam bilyeyi almak için kırdığımız şişeleri ve çok daha fazlasını görmek için bekliyoruz.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir