Sosyal Medya

İzmir

İzmir Merkezde Görülmesi Gereken Yerler: Asansör

Paylaşım

tarih:

Mithatpaşa Caddesi ve Nihat Bey Caddesi Caddesi arasında iki asansörle hizmet veren asansör kulü. Caddeler arası 50 metre yükselti farkından dolayı semt arasında 155 basamakla çıkılan tarihi asansör, 1907 yılında Musevi işadamı “Nesim Levi” tarafından yaptırılmıştır. Ulaşımı kolaylaştırmak için.

Asansörün üç katıdır. 1. Dünya Savaşı sırasında asansörün alt katı olarak kullanıldı; orta katı kumarhane olarak kullanıldı; üst katı fotoğrafhane olarak kullanıldı. Zaman içinde, asansör çeşitli kişilere kiraya verilmiştir.

1942 yılında Şerif Remzi Reyent tarafından satın alındı. Inciri iş adamıdır. 1960 yılında Şerif Remzi Reyent ile İzmir Belediyesi arasında bir anlaşmazlık çıktı. Bu nedenle asansör kapatılıp depo olarak kullanılmaya devam etti. Şirif Remzi Reyent 1973 yılında öldü ve asansör kaderine terk edildi. İzmir Belediyesi, Şerif Remzi Reyent’in yeğeni Ayla Ökmen tarafından bağışlanmıştır.

105 yıldır ayakta dimdik duran asansör, kafe, bar ve restoran olarak hizmet vermekte ve turistleri İzmir’in eşsiz manzarasıyla çekmektedir.

  • Ayrıca, bu sokak ünlü sanatçı Dairo Moreno’nun yaşadığı yerdir ve sanatçının adıyla anılır.
Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir