Sosyal Medya

Aydın

Ege’nin Yeni Rotası: Arapapıştı Kanyonu Tekne Turları

Paylaşım

tarih:

arapaşatı kanyonu

Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem ÇERÇİOĞLU’nun önem verdiği projelerinden biri olan “Arapapıştı Kanyonu Ekoturizm Projesi” ile kemer barajı güzelliklerini siz halkımızla buluşturuyoruz. Bu proje sayesinde hem keşfedilmemiş Arapapıştı Kanyonu dünyaya tanıtılacak, hem de Kemer Barajı Havzasında yaşayan vatandaşlarımız turizm yoluyla ek gelir elde edeceklerdir. Bölgeye gelen ziyaretçiler kanyon içerisinde gezi tekneleri ile dolaşabilecek, kamp kurabilecek ve doğa yürüyüşleri yapabileceklerdir.

Kemer Barajı besleyen Akçay’ın yıllar içerisindeki aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı Kanyonu 380 m yüksekliği, 6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğayı bizlere sunmaktadır. Aydın, Muğla, Denizli il sınırlarının kesişim noktasından başlayan Arapapıştı Kanyonu kimi yerlerde genişliği 12 metreye düşen kanallarla şekillenir ve kıvrılarak devam eder. Doğal oluşumların bünyesinde barındırmasının yanı sıra antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de tarih ve doğanın birleştiği nadir alanlardandır.

Akçay Vadisi’nde iki göl arasında bulunan Arapapıştı Kanyonu, antik dönemden beri insanların saklanmak ve dini bir hayat yaşamak amacıyla kullandıkları yerlerden biri olmuştur. Kanyonun yamacında daha önce hiçbir gezginin bahsetmediği ve yaklaşık 2500 yıllık gizemli bir kaya mezarı vardır. Pers yapımı olduğu tahmin edilen kaya mezarının yöneticisi ya da general konumunda önemli olan bir şahıs için yapıldığı düşünülmektedir. Antik dönemde, Karia sınırlarında kalan Nazilli yakınlarında Luvilerin yerleştiği bilinmektedir. Pers egemenliği sırasında bütün Batı Anadolu gibi bu yöre de Sard Satraplığı’na bağlı bulunuyordu. Akçay vadisi içinde yükselen bu kaya mezarının yaklaşık 1.8 m. derinliği bulunmaktadır.

Arapapıştı Kanyonu’nun yakınlarında bulunan Güvenir, Örencik, Kemer ve Körteke köylerinde Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen kalıntılar bulunmaktadır. Körteke’nin kuzeydoğusunda Körteke Kalesi (Kale Tepe) bulunmaktadır. Bu kale yüksek bir tepe üzerinde olup, Karianın tepe tipi kentlerinden biridir. Bu kent muhtemelen Xyatis antik kenti idi. Kayalık tepe üzerinde akropol alanı yer almaktadır. Akropol, M.Ö. 5. yy’da surlarla çevrilmiştir. Körteke Kalesi’nin duvarları hala sağlam olup, yer yer kare planlı gözetleme kulelerinin kalıntıları bulunmaktadır.

Baraja ismini veren tarihi Kemer Köprüsü, Makedonya kralı Büyük İskender tarafından orduları ile Aphrodisias’a gitmek için yaptırılmıştır. Doğal mermer taşından yapılan köprü şimdi sular altında kalmış olup, su seviyesi azaldığında görülebilmektedir.

Fauna ve Flora

Kemer Barajı’nın bulunduğu Akçay Vadisi’nde dağcılık, kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri ve piknik yapılabilecek doğal alanlar bulunmaktadır. Barajda Akçay’ın oluşturduğu, yan yana altı adet olan ve “Sıra inler” olarak adlandırılan mağaralar mevcuttur. Su seviyesi düştüğünde içlerine tekne ile girilebilmektedir. Kemer Barajı yakınlarında Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen kalıntılar da mevcuttur. Barajı çevreleyen vadinin yüksek yerlerinde yaban hayvanları gözlemlenebilir.

Ekosistem:

Kemer Barajı çevresinde yaşayan hayvanlar:

  • Karabatak
  • Gri Balıkçıl
  • Tilkiler
  • Sazlık kedisi
  • Yaban Domuzu
  • Porsuk
  • Yayım Balığı
  • Kızıl Şahin
  • Gökkuşağı Alabalığı

Erişim ve Rezervasyon: 0.542 305 95 85

Özlem ÇERÇİOĞLU T.C. AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Daha fazla bilgi ve rezervasyon için lütfen yukarıdaki numarayı arayın.

Doğa ve Tarih Buluşuyor: Dünyanın 8. Harikası Arapapıştı Kanyonu

Ege’nin yeni turizm rotası olan Arapapıştı Kanyonu’nu ziyaret etmek ve doğanın bu eşsiz güzelliğini keşfetmek için hemen rezervasyon yaptırın.

Arapapıştı Kanyonu’nun büyüleyici güzelliklerini keşfetmek için düzenlenen tekne turlarına katılmak için rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Tekne turlarının saatlerini öğrenmek ve rezervasyon yapmak için lütfen belirtilen numarayı arayınız.

Tekne Turları Fiyatları:

  • Öğrenci: 200 TL
  • Tam: 250 TL

Ege’nin saklı cenneti Arapapıştı Kanyonu’nu görmek ve bu eşsiz deneyimi yaşamak için acele edin! Rezervasyonunuzu hemen yaparak doğa ve tarihin iç içe geçtiği bu muhteşem kanyonda unutulmaz anılar biriktirin.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir