Eğitim

Bakan Göktaş: “Koruyucu Aile Sistemiyle Geleceğimizi Güvence Altına Alıyoruz”

Paylaşım

tarih:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 30 Haziran Koruyucu Aile Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de koruyucu aile sisteminin önemini ve başarılarını vurguladı. 2002 yılında sadece 500 koruyucu ailenin 515 çocuğa baktığı Türkiye’de, günümüzde 8 bin 547 koruyucu ailenin 10 bin 256 çocuğa himaye ettiğini belirten Bakan Göktaş, tüm vatandaşları bir çocuğun hayatını değiştirecek bu değerli göreve davet etti.

Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Koruyucu Aile Sistemi

Bakan Göktaş, çocukların fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı gelişimlerini desteklemek ve huzurlu bir ortamda büyümelerini sağlamak amacıyla Koruyucu Aile Sistemini etkin bir şekilde yürüttüklerini belirtti. Çocukların ailelerinin gözetiminde ve sosyal çevrelerinden kopmadan büyümelerinin önemine dikkat çeken Göktaş, “Çocuklarımızın aile bütünlüğü içinde ve kendi sosyal çevrelerinde büyümelerini destekliyoruz. Bu doğrultuda, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için aynı şartları oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Koruyucu Ailelere Destek

Koruyucu ailelerin geleceğe bir hikaye yazdığını belirten Göktaş, devletin bu ailelere sağladığı destekleri de anlattı. Koruyucu ailelerin çocukların eğitim, bakım ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için aylık ortalama 8 bin 515 TL destek sağladıklarını belirtti. Ayrıca, çocukların meslek edinmeleri için kurs bedelleri, eğitim giderleri ve diğer masraflarının da Bakanlık tarafından karşılandığını ifade etti.

Geçici Koruyucu Aile Modeli

Koruyucu aile hizmetinin kurumsal kapasitesini güçlendirmek amacıyla Türkiye’de Koruyucu Aile Hizmetinin Güçlendirilmesi Projesi’ni başlattıklarını söyleyen Bakan Göktaş, bu kapsamda geçici koruyucu aile modelini 30 pilot ilde hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Bu modelin, çocukların uygun sosyal hizmet modeline erişimini kuruluş bakımına alınmadan ev ortamında gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Gönül Elçileri Projesi ve Uluslararası Tanıtım

2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi ile koruyucu aile hizmet modelinin yaygınlaştırıldığını belirten Göktaş, bu projeyle farkındalığı ve gönüllülüğü artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, koruyucu aile hizmet modelinin Azerbaycan’da örnek alındığını ve Özbekistan’da da adapte edilmesi için teknik destek verdiklerini belirten Göktaş, bu yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 79. Oturumunda, “Dünyanın Gönül Elçileri” temasıyla Türkiye’deki koruyucu aile uygulamalarını tüm dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.

Bir Çocuğun Hayatını Değiştirin

Bakan Göktaş, her çocuğun sevgi dolu bir yuvada yaşamayı hak ettiğini vurgulayarak, “Onların hayallerini, umutlarını yeşertmek ve topluma değer katan bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak hepimizin görevi. Herkesi bir çocuğun hayatını tümden değiştirecek bir dokunuşla koruyucu aile olmaya davet ediyorum.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version