Sanayi

Bakan Kacır: Gıda Sanayisine 594 Milyar TL Yatırım ile 246 Bin İstihdam Sağladık

Paylaşım

tarih:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gıda sanayisini çok yönlü desteklediklerini belirterek, “2002’den bugüne gıda ürünleri imalatına yönelik olarak 8 bin 268 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Bu teşvikler kapsamında 594 milyar lira sabit yatırımla 246 bin istihdamın önünü açtık,” dedi.

İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenen İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı’nın açılışı Bakan Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Kacır, burada yaptığı konuşmada, toplumların gıdaya sürdürülebilir ve kesintisiz bir şekilde erişiminin en temel insan haklarından biri olduğunu vurguladı.

Gıda Arz Güvenliği ve Tarihsel Önlemler

Bakan Kacır, gıda arz güvenliğinin insanlık tarihi boyunca önemli olduğunu belirterek, “Günümüzde lezzet artırıcı işlem olarak gördüğümüz kurutma, fermente etme gibi yöntemler aslında atalarımızın arz güvenliği için aldığı önlemlerdi. İklim krizleri, salgın, küresel göç ve bölgesel savaşlar, tarım ve gıdayı ikamesi mümkün olmayan sektörler haline getiriyor. Biz de tarım ve sanayi politikalarımızı buna göre şekillendiriyor, güncelliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Gıda Sektörüne 594 Milyar TL Yatırım

Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında gıda sektörünü öncü sektörlerden biri haline getirdiklerini belirten Kacır, “2002’den bugüne gıda ürünleri imalatına yönelik olarak 8 bin 268 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Bu teşvikler kapsamında 594 milyar lira sabit yatırımla 246 bin istihdamın önünü açtık. 11’i ‘Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ olmak üzere 201 organize sanayi bölgemizde girişimcilerimiz, sanayicilerimiz ‘gıda ürünleri imalatı’ gerçekleştiriyor ve bu işletmelerde yaklaşık 185 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz,” dedi.

Türkiye Gıda İnovasyon Platformu

Tarım ve gıda sektörünün bilim, teknoloji ve inovasyon dünyasıyla bağını güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Kacır, “Gıda sektörümüzün teknoloji ve inovasyon odaklı dönüşümüne öncülük eden 60 AR-GE merkezi ve teknoparklarımız bünyesinde 161 teknoloji girişimine destek sunuyoruz. Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründe ihtisaslaşmış ilk teknoparkı Mersin Agropark’ı kurarak gıda ve tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesini hızlandırıyoruz. TÜBİTAK destek programları kapsamında, son 22 yılda gıda alanında yürütülen 3 bin 102 projeye ve bu alanda araştırma gerçekleştiren bin 643 bilim insanı ve gencimize 11,8 milyar lira destek sunduk. Türkiye’nin en büyük Avrupa Birliği destekli gıda AR-GE ve inovasyon projesi ‘INNOFOOD’ ile gıda ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaşları kapsayacak Türkiye Gıda İnovasyon Platformunu (TÜGİP) kurduk,” dedi.

Yerel Kalkınma Hamlesi

Bakan Kacır, gıda sanayisini AR-GE ve inovasyonla buluştururken Türkiye’nin lezzetlerini kıymetli bir hazineye dönüştürdüklerini belirterek, “Yerel ve geleneksel değerlerimizi yenilik ve teknolojiyle buluşturmayı önceleyen ‘Yerel Kalkınma Hamlesi’ vizyonumuz doğrultusunda, gıda ve gastronomi sektörüne yönelik kalkınma ajansları eliyle yürütülen 680 projeye 3,2 milyar liralık destek olduk ve yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 5 milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk. Topraklarımızın bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini, çeşitliliğini ve zenginliğini ‘Anadoludakiler’ projesi ile gün yüzüne çıkardık,” diye konuştu.

Coğrafi İşaretli Ürünler

Bakan Kacır, Türkiye’nin dört bir yanında yerel lezzetleri coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma altına aldıklarını belirterek, “Bugün itibarıyla tescilli 1600 coğrafi işaret ve geleneksel ürüne sahibiz. Osmaniye yer fıstığı ve Bingöl balının da Avrupa Birliği coğrafi işareti almasının mutluluğunu yaşıyoruz. 23 ürünümüzün Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili almasını sağladık ve bu listeyi büyütmeye devam edeceğiz,” dedi.

Fuarın Önemi

Fuarın gıda, teknoloji ve ihracatı buluşturduğu için çok kıymetli olduğunu ifade eden Kacır, “Zengin ve kaliteli ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı sağlayan, sektörde gerçekleşecek yeni iş birliklerine de zemin hazırlayan organizasyona gösterilen ilginin yüksek olmasını diliyorum. İşlenmiş gıda, içecek, şekerleme, gıda katkı maddeleri, gıda işleme ve ambalaj endüstrisi dahil gıda sanayisinin tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen bu fuar, ülkemizin üretim odaklı büyümesinde çok katmanlı bir etki oluşturacak,” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version