Sosyal Medya

İstanbul

Başkan İmamoğlu’nun Seçim Vaadi Hayata Geçti: İş Arayanlara Ücretsiz Ulaşım

Paylaşım

tarih:

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2024 seçimleri öncesinde verdiği sözü yerine getirerek iş başvurusunda bulunan İstanbullulara ücretsiz ulaşım imkanı sağladı. Bu kapsamda, Bölgesel İstihdam Ofislerine (BİO) iş başvurusunda bulunan vatandaşlara 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz ulaşım hakkı tanınacak. Bu vaat, İBB Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi.

Bölgesel İstihdam Ofisleri (BİO) ve İş Başvurusunda Bulunanlara Destek

İBB, 2020 yılında iş arayanlarla işverenleri bir araya getirerek işsizlik sorununa çözüm bulmak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla Bölgesel İstihdam Ofisleri’ni (BİO) kurdu. 29 şube ve 2 mobil aracı bulunan BİO’lara iş başvurusu yapanlar, iş görüşmelerine daha rahat gidebilmeleri için 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz toplu ulaşım desteği alacak.

Meclis Kararı ve Uygulama Detayları

İBB Meclisi’nde kabul edilen teklifte şu ifadeler yer alıyor:

“BİO’lara iş görüşmesine gelen, ücretsiz İstanbulkart’a sahip olmayan, herhangi bir işte çalışmadığını SGK e-devlet kaydıyla belgeleyenlere; yılda bir defaya mahsus olmak üzere, İstanbulkart Mobil Uygulaması üzerinden QR özelliğini de kullanılabilecek, her görüşmede 1 aylık en fazla 3 ay süreyle aylık 32, toplamda 96 geçişlik (günde 4 geçişle sınırlı olmak üzere) ücretsiz toplu ulaşım geçiş imkanı sağlanması. Uygulamanın Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü kontrolünde yürütülmesi, BELBİM AŞ tarafından BİO sistem altyapısı ile web servis entegrasyonu sağlanarak her ay hazırlanacak raporla (geçiş bedelleri otoritelere kullanılan kontör başına İstanbul genelinde her ay dinamik olarak hesaplanan öğrenci abonman kat sayısı üzerinden hesaplanacaktır) Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ödenmesi teklif edilmektedir.”

Başkan İmamoğlu’nun Açıklamaları

Başkan İmamoğlu, 18 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Bölgesel İstihdam Ofislerini ilk gündeme getirdiklerinde “İşsizlere iş bulmak belediyenin işi mi?” denildiğini belirterek şunları söylemişti:

“Biz, gerçekten hep birlikte üretimde, istihdamda, her konuda bu şehir adına, ‘Tam yol ileri’ diyen bir anlayışa sahibiz. 90 binin üzerindeki çalışma arkadaşlarımın yanı sıra, biz, aynı zamanda 16 milyon insan kaynağının bir arada ürettiği bir şehir olma sorumluluğunu yürüten bir yönetim anlayışına sahibiz. İşte tüm bu kavramlarla kendimizi gerçekten halkçı, demokrat, devletini düşünen, insanını düşünen, çevreyi düşünen, yaşamı düşünen, çocukları, kadınları, gençleri düşünen ve herkesi eşitleyen güçlü bir şehir var etmeyi ilke edinen bir yolculuğun bireyleriyiz.”

Başkan İmamoğlu’nun seçim vaadi doğrultusunda hayata geçirilen bu uygulama, iş arayan İstanbullulara büyük bir kolaylık sağlayacak ve iş görüşmelerine ulaşım konusunda destek olacak. Bu adım, İBB’nin istihdam ve işsizlikle mücadele konusundaki kararlılığını ve sosyal belediyecilik anlayışını bir kez daha ortaya koyuyor.