Sosyal Medya

Bursa

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Plastiksiz Temmuz Hareketine Destek

Paylaşım

tarih:

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi, doğayı temiz tutmak ve çocuklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla dünya genelinde yürütülen ‘Plastiksiz Temmuz Hareketi’ne destek veriyor.

Plastik Kirliliğine Karşı Mücadele

Günümüzde plastikler, en büyük çevresel kirlilik kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Plastiğin yaygın kullanımı, kalıcı kirliliğe neden olurken, dünya çapındaki plastik üretimi 1960’lardan 2015’e yirmi kat artarak 322 milyon tona ulaştı. Günümüzde kişi başına düşen yıllık plastik tüketimi 43 kilograma çıkmış durumda. Plastik atıklarının sadece yüzde 9’u geri dönüştürülürken, alışverişlerde kullanılan plastik poşetler ve kaplar toplam plastik atıklarının yüzde 45,72’sini oluşturuyor. Yaklaşık 700 canlı türünün plastiklerden etkilendiği tahmin ediliyor ve bu hızla devam ederse, 2050 yılına kadar 12 milyar ton plastiğin çöplüklerde depolanacağı öngörülüyor.

Plastiksiz Temmuz Hareketi Nedir?

2011 yılında başlatılan ‘Plastiksiz Temmuz’ hareketi, tek kullanımlık plastik tüketimine karşı farkındalık yaratmayı hedefliyor. Hareket, bir ay boyunca plastik kullanımını en aza indirerek bu alışkanlığı tüm yıla yaymayı amaçlıyor.

Bursa’dan Plastiksiz Temmuz Hareketine Destek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Bursa Kent Konseyi ile birlikte plastik kullanımının azaltılması amacıyla ‘Plastiksiz Temmuz Hareketi’ne destek verme kararı aldı. Temmuz ayı boyunca tek kullanımlık plastiklerin kullanımının en aza indirilmesi hedefleniyor ve yıl boyunca düzenlenecek programlarla farkındalık oluşturulacak.

Plastik Kullanımını Azaltmak İçin Neler Yapabiliriz?

  • Ambalajlı ürünleri en aza indirmek: Alışverişlerde bez çanta kullanmak.
  • Pipet kullanmamak: Meşrubat içerken pipet kullanmamak.
  • Tekrar kullanılabilir bardak veya termoslar: Çay, kahve tüketiminde plastik bardak yerine kullanılabilir bardak veya termos kullanmak.
  • Alternatif saklama kapları: Buzdolabı poşeti ve streç film yerine yıkanabilir, kapaklı saklama kapları tercih etmek.

Başkan Bozbey’in Açıklamaları

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu Temmuz, geleceğimizi korumak, doğamızı temiz tutmak ve çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına harekete geçme zamanı” dedi. Her yıl 20 milyon tondan fazla plastiğin denizlere karıştığını belirten Başkan Bozbey, “Plastik kullanımı yaşam alanlarımızı tehdit ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa Kent Konseyi ile birlikte plastik kullanımının azaltılması amacıyla dünya çapında yürütülen ‘Plastiksiz Temmuz Hareketi’ne destek veriyoruz. Siz de Plastiksiz Temmuz Hareketi’ne destek verebilirsiniz. Nasıl mı? Elinizden geldiğince plastik tüketimini azaltarak” diye ekledi.

Başkan Bozbey, “Gelin bugünden başlayarak tek kullanımlık plastik ürünleri hayatımızdan çıkaralım. Bez çantalar, matara ve termoslar, geri dönüştürülebilir torbalar gibi çevre dostu alternatifleri tercih edelim. Çocuklarımıza daha temiz ve daha sağlıklı bir Bursa bırakmak için ‘Plastiksiz Temmuz Hareketi’ne destek verelim. Sizin katkınız, geleceğimiz için çok önemli. Her birimizin atacağı küçük adımlar, büyük değişimlere yol açacaktır. Hep birlikte daha temiz, daha yeşil ve sürdürülebilir Bursa için el ele verelim. Geleceğimiz için bugünden harekete geçelim” dedi.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir