Sağlık
CHP’den Askeri Sağlık Sisteminin Yeniden Teşkil Edilmesi Çağrısı
CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkinliğini ve kabiliyetini olumsuz etkileyen yapısal değişikliklerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, askeri sağlık sisteminin acilen yeniden teşkil edilmesi için çağrıda bulundu.
Bağcıoğlu, darbe girişiminin ardından yapılan değişikliklerin silahlı kuvvetlerin sağlık hizmetlerinde büyük zafiyet yarattığını vurgulayarak, “Dışişleri Bakanı, 3’üncü Dünya Savaşı olasılığından bahsetmiş. 3’üncü Dünya Savaşı’nın başlamasına gerek yok; NATO’nun en fazla harekât yapan ordusunun askeri sağlık sistemini eğer biraz farkındalık veya öngörünüz varsa zaten yeniden tesis etmelisiniz,” dedi.
Bağcıoğlu’nun Açıklamaları
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:
“15 Temmuz Darbe Girişimi gerekçe gösterilerek TSK’da yapılan; Askeri Sağlık Sistemi, Askeri Eğitim Sistemi, Askeri Yargı Sistemi, TSK Komuta Yapısı, Personel Temin, Terfi, Atama ve Emeklilik Sistemi, Jandarma ve Sahil Güvenlik’in TSK ile Bağının Kopartılması/Zayıflatılması gibi yapısal değişiklikler silahlı kuvvetlerimizin etkinlik ve kabiliyetini olumsuz etkilemiştir.
Hepsi önemli olan tüm sistem ve yapılar içerisinde askeri sağlık sisteminin öncelikli olarak revize edilerek tekrar tesisi hayati önemdedir. Güçlü bir ordusu olup da askerî sağlık sistemi olmayan Türkiye’den başka bir devlet bulunmamaktadır. GATA ve Asker Hastanelerimiz bu alanda dünya ölçeğinde sayılı ve saygın kurumlarken, menfur darbe girişimi sonrasında, 17 Ağustos 2016 tarihli ve 669 sayılı OHAL KHK’sı ile kapatılmışlardır.
Askeri Sağlık Sisteminin Yeniden Tesisinin Önemi
Yapılan tüm yapısal değişikliklerde FETÖ gerekçe olarak gösterilmiştir. 15 Temmuz öncesi, tüm devlet kurumlarına olduğu gibi askeri sağlık sistemine de FETÖ militanlarının sızdığı aşikardır. Ancak diğer hiçbir devlet kurumu kapatılmazken, sadece hayati öneme haiz askeri sağlık sisteminin tüm elemanları ile ilga edilmesi büyük zafiyettir.
Darbe Girişimi sonrası Askeri Sağlık Sistemi kaldırılmış, askeri tababete ve harp cerrahisine yönelik bilgi birikimi, tecrübe, kurumsal kültür, muharip personel – sağlık personeli birlikte çalışabilirlik kabiliyeti ve özel alanlardaki uzmanlık kaybedilmiş veya zafiyete uğramıştır.
Sağlık Bakanlığına yönelik hastanelerin bazılarının veya bazı bölümlerinin TSK’ya tahsisi, askeri sağlık sistemi bütünü ile yeniden tesisi edilmediği müddetçe arzu edilen faydayı sağlamayacak, adeta geçici, yetersiz ve kısmi bir çözüm çabası olacaktır. Askeri sağlık sisteminin 3 kademeyi içerecek şekilde geçmiş uygulamalardan alınan dersler çerçevesinde revize edilerek tekrar tesis edilmesinin öncelikli hedef olması zaruridir. Bu kademeler:
- Harekât sahasında görev yapan birliklerde, kıta ve gemilerde acil ve süratli tıbbi müdahale yapabilecek eğitimli ve donanımlı, temel askeri eğitim almış harp cerrahisine ilişkin tecrübe ve uzmanlığa sahip askeri sağlık personeli,
- Türkiye’nin tüm bölgelerinde birbirlerini destekler şekilde oluşturulmuş, öncelikle askeri personel ve aileleri ile diğer güvenlik güçlerine imkanlar ölçüsünde hizmet veren tam teşekküllü asker hastaneleri,
- Askeri sağlık konusunda; eğitim ve öğretim veren, kurumsal bilgi birikimine haiz, özel ihtisas gerektiren alanlarda (yanık tedavisi, ateşli silah ve patlayıcı madde yaralanmaları, protez uygulamaları, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer harp vb) uzmanlık sahibi, konusunda dünya çapında referans alınabilecek adeta bir mükemmeliyet merkezi olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi.
Deniz ve Hava Kuvvetleri İçin Özel İhtisaslar
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda SAT, SAS, Birinci Sınıf Dalgıç ihtisaslı personelin bulunduğu birliklerde görev yapacak ihtisasa sahip doktor ve diğer sağlık personelinin yetişmesi uzun yıllar alır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki uçucu ve uzman yer personelinin sağlık muayeneleri de çok özeldir. Dalış ve uçuş tabipliği özel ihtisas ve eğitim gerektiren branşlardır. Yapısal değişiklikler bu alanda da zafiyet yaratmıştır.
Kahraman askerlerimizin sağlık sorunları, onlarla birlikte eğitim almış, muharebe meydanında veya tatbikatlarda omuz omuza görev yapmış sağlık personeli ile çözülebilir. Harekâta iştirak eden askerlerimizin, sağlık hizmetini süratle ve etkinlikle alacaklarını bilmeleri, moral ve motivasyonlarına olumlu katkı sağlar.
Zaman Kaybetmeden Eylem Çağrısı
Askeri sağlık sisteminin yeniden tesisine şu anda karar verilse dahi, sistemin geçmiş etkili yapısına ulaşması en az 10 yıl alacaktır. Tüm askeri personelin gerekliliğine emin olduğu ve eksikliğini doğrudan hissettiği askeri sağlık sisteminin, siyasi iktidar tarafından engellenmesi anlaşılır bir husus değildir.”