Dünya

Çin, Yapay Zeka Uygulamalarında Dünya Lideri: Anket Sonuçları

Paylaşım

tarih:

Çin, yeni bir anketin sonuçlarına göre yapay zeka teknolojisinin benimsenmesinde dünya lideri konumunda, bu da ülkenin 2022’nin sonlarında ABD merkezli OpenAI’ın ChatGPT’si ile küresel dikkat çeken bu alandaki hızlı ilerlemesini vurguluyor.

ABD merkezli yapay zeka ve analitik yazılım şirketi SAS ve Coleman Parkes Research tarafından yapılan bir ankette, Çinli katılımcıların %83’ü ChatGPT’nin arkasındaki teknoloji olan yapay zekayı kullandığını bildirdi. Bu oran, ankete dahil edilen 16 ülke ve bölgeyi geride bırakarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde %65 olan yapay zeka benimseme oranını aştı. Küresel ortalama ise %54 olarak kaydedildi.

Yapay Zekayı Benimseyen Sektörler

Anket, bankacılık, sigorta, sağlık, telekomünikasyon, üretim, perakende ve enerji gibi çeşitli sektörlerdeki karar vericileri kapsadı. Sonuçlar, Microsoft destekli OpenAI’ın Kasım 2022’de ChatGPT’yi piyasaya sürmesinin ardından birçok Çinli şirketin kendi versiyonlarını başlatmasıyla birlikte, Çin’in yapay zeka alanındaki hızlı ilerlemesini vurguluyor.

Çin, Yapay Zeka Patent Yarışında Lider

Birleşmiş Milletler Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yayınlanan son rapor, Çin’in 2014 ve 2023 yılları arasında 38.000’den fazla patent başvurusu ile yapay zeka patent yarışında lider olduğunu ortaya koydu. Aynı dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 6.276 patent başvurusu yapıldı. Birçok önde gelen uluslararası yapay zeka hizmet sağlayıcısından, OpenAI dahil, kısıtlamalarla karşı karşıya kalmasına rağmen, Çin, ByteDance gibi teknoloji devleri ve Zhipu gibi startupların katkılarıyla güçlü bir yerel endüstri geliştirdi.

Kurumsal Benimseme ve Fiyat Savaşları

Çinli işletmelerde yapay zeka benimsenmesinin, sağlayıcılar arasındaki fiyat savaşının büyük dil modelleri hizmetlerinin maliyetini azaltmasının beklenmesiyle daha da hızlanması öngörülüyor. Bu eğilim, yapay zekayı çeşitli sektörlerde daha erişilebilir ve yaygın hale getirecektir.

Sürekli Otomatik İzleme (CAM) Teknolojisinin Tartışmalı Kullanımı

SAS raporu ayrıca, Çin’in, yapay zeka araçlarının yaygın ancak tartışmalı bir kullanım durumu olan sürekli otomatik izleme (CAM) konusunda dünya lideri olduğunu vurguladı. CAM teknolojisi, kullanıcıların etkinlikleri, davranışları ve iletişimleri hakkında büyük miktarda veri toplar ve analiz eder, bu da kullanıcıların toplanan verilerin kapsamı veya kullanımı hakkında genellikle farkında olmamaları nedeniyle gizlilik ihlallerine yol açabilir, SAS’ta uygulamalı yapay zeka ve modelleme başkan yardımcısı Udo Sglavo’ya göre.

CAM’de Zorluklar ve Hesap Verebilirlik

Sglavo, CAM’de kullanılan algoritmalar ve süreçlerin genellikle özel olduğunu ve şeffaflık eksikliği nedeniyle CAM’i kullanan varlıkları yanlış kullanım veya hatalar için sorumlu tutmayı zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, “Çin’in CAM’deki ilerlemeleri, küresel bir yapay zeka ve gözetim teknolojileri lideri olma stratejisinin daha geniş bir parçasına katkıda bulunuyor” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version