Ekonomi

Dikili TDİOSB Projesi’ne 30 Milyon Dolar Dev Finansman

Paylaşım

tarih:

İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası iş birliğiyle kurulan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle, Dünya Bankası’ndan 30 milyon dolar finansman sağladı. Proje, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Anlaşma, sürdürülebilirlik ve kadın istihdamı gibi kriterleri karşılayarak bu finansmanı almaya hak kazandı ve 2025 yılının sonunda hizmete açılması planlanıyor.

İmza Töreni

Ankara’da düzenlenen imza törenine T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız katıldı. Törende, Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Deniz Oruç, Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Uçak ve Ercan Korkmaz hazır bulundu.

Finansman Detayları

Dikili TDİOSB Projesi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Dünya Bankası kredisi ile finanse edilen Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) kapsamında yüzde 60’ı hibe ile 3 yıl geri ödemesiz, 10 yıl geri ödemeli 30 milyon dolar finansman sağlandı. Bu finansman ile altyapı inşaatları (yol, atık su, yağmur suyu, kullanma suyu, elektrik, Telekom, menfez, kuşaklama kanalı, istinat duvarları) ve jeotermal kuyular, ishale hatları ile ısı merkezi imalatları finanse edilecek.

Kadın İstihdam

Kadın İstihdamına Destek

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Dikili TDİOSB Projesi’nin tarıma dayalı sanayinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ve modern seralarda iyi tarım uygulamaları yapılarak ülke tarımına önemli katkılar sunacağını belirtti. Proje ile teknolojik seralarda yıllık 80.000 ton kaliteli yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirilecek ve bu ürünler yurt içi ve yurt dışı piyasalara sunulacak. Projenin kadınlar başta olmak üzere 3.500 kişiye istihdam oluşturacağını ifade eden Özgener, projeye verilen desteklerden dolayı teşekkür etti.

Özgener’in Teşekkür Mesajı

Mahmut Özgener, Dünya Bankası’ndan alınan desteğin projenin başarısı için önemli olduğunu vurgulayarak, Başbakan Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve geçmiş dönem bakanlarına teşekkür etti. Projenin tamamlandığında tarıma büyük ivme kazandıracağına inandığını belirten Özgener, bu desteğin projenin hızla tamamlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan Yorgancılar’ın Görüşleri

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’deki kardeş oda ve kurumlarla birlikte yürütülen Tarıma Dayalı İhtisas OSB projelerinin ilk göz ağrısı olan Dikili OSB’nin tüzel kişilik kazanması ve aldığı mesafeden gurur duyduklarını belirtti. Dünya Bankası’ndan alınan 30 milyon dolarlık proje desteğinin Dikili OSB’yi hedeflerine daha hızlı ulaştıracağını ifade eden Yorgancılar, bu kaynağın tarımsal üretimin ve yeşil OSB hedefinin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

İzmir Ticaret Borsası’ndan Kestelli’nin Açıklamaları

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımın stratejik öneminin arttığını belirterek, Dikili TDİOSB Projesi’nin İzmir ve Türkiye tarımı adına büyük önem taşıdığını ifade etti. Kestelli, Dünya Bankası’nın sağladığı 30 milyon dolarlık finansmanın kadın istihdamının artırılmasına yönelik olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti ve proje ortaklarına teşekkür etti.

Yoğun Çalışmaların Sonucu

Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Dünya Bankası’ndan finansman desteği alabilmek için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Çakan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın rehberliğinde elde edilen finansmanın projeye en doğru şekilde aktarılacağını ve organize sanayi bölgesinin tüm fonksiyonlarıyla hizmete açılması için çalışmaların hızla devam edeceğini söyledi.

Bilgi Notu

Dikili TDİOSB, 2019 yılında kuruldu ve Türkiye’nin 21. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak tüzel kişilik kazandı. 3 milyon 38 bin metrekarelik alanda kurulan sera bölgesi, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 10 milyar Türk Lirası yatırım maliyeti olan proje, tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yıllık 1,6 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor. Bölge, jeotermal enerji ısıtmalı 50 yüksek teknolojik sera, 47 sanayi tesisi, Seracılık Eğitim Merkezi ve Ar-Ge merkezi barındırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile yeşil OSB olmayı hedefliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version