İzmir

Ege Kent Konseyleri Birliği Buluşması: Sivil İnisiyatif, Katılımcılık ve Dijital Dönüşüm

Paylaşım

tarih:

Ege Kent Konseyleri Birliği Buluşması, Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi ev sahipliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. “21. Yüzyılda Kent Konseylerinde Sivil İnisiyatif, Katılımcılık ve Dijital Dönüşüm 4.0” paneliyle öne çıkan etkinlikte, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, adil kent ve eşit yurttaş temasıyla çıktıkları yolda aktif ve eşit yurttaşlık taleplerini dile getirdi.

Katılımcı Yönetim Modeli

Başkan Mutlu, Konak’ta katılımcı bir yönetim modeli oluşturmak için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Katılım, yönetişim ve birlikte yönetim üzerine çalışıyoruz. Konak’ta nasıl bir katılım modeli oluşacağı üzerinde duruyoruz. Aktif ve eşit bir yurttaşlık talebimiz var ve bunu örgütlemeye çalışıyoruz.”

Dijital Katılım Dönemi

Başkan Mutlu, Konak’ta dijital katılımı uygulayacaklarını da sözlerine ekledi:

“Konak gibi ilçelerde katılımın yolu aslında dijital katılım. Herkesin elinde olan cep telefonundan anlık sorabilme, yanıtını alma ya da önerisini toplama… Dijital katılım çok kolay sağlanabilir. 2024 yılında bunu hayata geçirmeyi hedefledik.”

Eşitlik ve Adalet Vurgusu

Herkesin kendisini eşit hissettiği bir Konak oluşturmayı amaçladıklarını belirten Başkan Mutlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu beş yılın sonunda, herkes kendisini eşit hissetsin istiyoruz. Konak’ın toplumcu belediyecilikle nasıl yönetilebileceğini göstermek üzere geldik. 111 mahallesinde, 330 bin kişiye eşit dokunan bir anlayışla, herkese eşit hizmet götürmek için buradayız.”

Fındıklı’dan İmece Modeli: Meci Deklarasyonu

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Fındıklı’da uyguladıkları katılımcı yerel yönetim modeli hakkında bilgi verdi:

“Biz bütün toplantılarımızı halka açtık ve yaptığımız işleri Meci Deklarasyonu dediğimiz imeceyle yapıyoruz. Meci, Lazca imece anlamına geliyor. Yönetim anlayışımızı böyle inşa ettik, meclisimizi de bu deklarasyonla yönetmeye çalıştık.”

Hopa’nın İlk Kent Konseyi

Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Hopa’da ilk kent konseyini kuracaklarını duyurdu:

“Geçtiğimiz mecliste Hopa Kent Konseyinin kurulması kararını aldık. Katılım süreçlerini zaten her zaman konuşuyoruz. Cuma günü de ilk toplantısı var.”

Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi

Panel moderatörü İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler, kent konseylerinin kentsel yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik politikalar üzerinde çalışması gerektiğini vurguladı:

“Kent konseylerinin kentsel yoksulluğu azaltmaya çalışması gerekiyor. Kentsel yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik politikalar üzerinde de çalışması gerekiyor. Yeni bir kentleşme politikası üzerine de konuşulması lazım çünkü sosyal adaleti gözeten kentsel dönüşüm politikaları oldukça önemli.”

Ege Kent Konseyleri Birliği Buluşması, kent konseylerinin rolünü ve katılımcı yönetim modellerini tartışmak için önemli bir platform sundu. Başkan Mutlu ve diğer katılımcılar, kent yönetiminde sivil inisiyatifin, katılımcılığın ve dijital dönüşümün önemini vurguladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version