Sosyal Yardım

Engelli Kimlik Kartı Başvurularında Büyük Artış

Paylaşım

tarih:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla 28 Ağustos 2021 tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden de kabul ettiği engelli kimlik kartı başvurularında önemli bir artış yaşandı. Ağustos 2021’den bugüne kadar 234 bin 588 kişi e-Devlet üzerinden başvuru yaparak engelli kimlik kartı sahibi oldu. Başvurusu devam eden 4 kişi ile bu sayı daha da artacak.

Engelli Kimlik Kartı Hakkında

1998 yılından itibaren, yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlara verilen engelli kimlik kartı, engelli veri tabanı oluşturulması ve engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere verilmeye başlandı. Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla başvurular artık Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gitmeden, e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor.

Başvuru Süreci

Engelli kimlik kartına başvurmak isteyen vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkinden başvurularını gerçekleştirebiliyor. Başvuru sırasında fotoğraf, vatandaşlık kimliği ve posta adresi bilgileri MERNİS paylaşım ağından; engelli sağlık kurulu raporu ise Sağlık Bilgi Sistemi (SBS) paylaşım ağından sağlanarak dijital ortamda engelli kimlik kartı düzenleniyor. Kimlik kartı, başvuru sahibinin beyan ettiği adrese veya MERNİS’te kayıtlı olan adresine 15 iş günü içerisinde gönderiliyor.

İkamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne müracaat eden engelli bireyler, 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile de engelli kimlik kartı alabiliyor.

Engelli Kimlik Kartının Sağladığı İmkanlar

Engelli kimlik kartına sahip olan vatandaşlar birçok imkandan yararlanabiliyor. Bu imkanlar arasında ücretsiz toplu taşıma, Türk Hava Yollarının iç ve dış hat uçuşlarında indirim, emlak vergisi muafiyeti, özel araç-gereç ve bilgisayar programlarında KDV muafiyeti, müze ve ören yerleri gibi yerlere ücretsiz giriş, devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanma ve GSM operatörlerinin özel tarifeleri bulunuyor.

TOKİ tarafından hazırlanan projelerde planlanan konut sayısının yüzde 5’i engelli vatandaşlar için ayrılıyor. Engelli vatandaşlar kimlik fotokopisi ve engelli sağlık kurulu raporu ile başvuru yapabiliyor ve konutların hak sahipleri kura ile belirleniyor.

1998 yılından bugüne kadar 1 milyon 137 bin 309 vatandaşa engelli kimlik kartı verildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version