Sosyal Medya

Ekonomi

ESHOT, Atölyelerinde Tamir ve Üretim ile Yılda 150 Milyon TL Tasarruf Sağlıyor

Paylaşım

tarih:

ESHOT atölyeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, arızalanan otobüslere kentin dört bir yanındaki atölyelerinde, kendi personeliyle müdahale ederek büyük tasarruf sağlıyor. Garanti kapsamı dışındaki araçların, yolcu güvenliğini ve konforunu etkilemeyecek yedek parçaları ESHOT’un Gediz Atölyesi’nde tamir ediliyor ve gerektiğinde yenileri üretiliyor. Bu sayede yılda yaklaşık 150 milyon TL tasarruf ediliyor.

ESHOT atölyeleri fabrika gibi

ESHOT Atölyeleri: Birer Fabrika Gibi Çalışıyor

Günlük ortalama 1 milyon kişiye toplu ulaşım hizmeti sunan ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Buca Gediz, Adatepe, Konak Halkapınar, İnciraltı ve Karşıyaka Örnekköy’deki atölyeleri, arızalanan ya da kazalarda zarar gören otobüslere sahada mobil tamir ekipleriyle ilk müdahaleyi yapıyor. Garaja çekilmesi gereken araçlar ise atölyelerde ESHOT’un teknik personeli tarafından tamir ediliyor. Garanti kapsamı dışındaki otobüslerin yedek parçalarının bir kısmı yine atölye imkanlarıyla tamir ediliyor ve gerekirse bu parçaların yenileri üretilerek araçlara monte ediliyor.

Yedek Parça Üretimi ve Tamiratı ile Tasarruf

ESHOT Genel Müdürlüğü teknik personeli, 3D yazıcılarla modelleyerek kalıplarını çıkardığı ve atölye imkanlarıyla ürettiği yedek parçaların sayısını 1950’ye ulaştırdı. Orijinallerinden daha sağlam olan bu parçaların kullanım ömürleri uzuyor, böylece araçların arıza sıklığı azalıyor. Yılda 70 bin adet yedek parça üretim ve tamirat faaliyeti sayesinde yaklaşık 150 milyon TL tasarruf ediliyor.

ESHOT atölyeleri tamir

Zamandan Kazanım

Yedek parça temin süreleri ortadan kalktığı için araçların tamir süreçleri kısalıyor ve arızalanan otobüsler en kısa sürede yeniden hizmete dönüyor. ESHOT Genel Müdürlüğü Genel Onarım Şube Müdürlüğü Kısımlar Sorumlusu Kadir Akay, Gediz Atölyesi’nde sadece geçen yıl 30 bin yedek parçanın sıfırdan üretildiğini vurguladı. Tamir edilen yedek parçalarla birlikte bu sayının 70 bine ulaştığını belirten Akay, “Ürettiğimiz parçalar içinde 3000 TL’lik olan da var 300 bin TL’lik olan da… Örneğin piyasadan tanesini 300 bin TL’ye alabildiğimiz KWS pistonunu, biz kendi atölyemizde, kendi imkanlarımızla 7 bin TL maliyetle tamir edebiliyoruz. Bu faaliyetleri, yolcu ve araç güvenliğini riske atmadan yapıyoruz. Kamu kaynağını en etkili ve verimli şekilde kullanabilmek için ince eleyip sık dokuyoruz” dedi.

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün bu çalışmaları, İzmir’deki toplu ulaşım hizmetlerinde maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda hizmetin sürekliliğini ve kalitesini artırıyor.