Esnaf Kredileri

Halkbank’tan Esnaf Kredileri Faiz Oranı Güncellemesi: İşte Detaylar

Paylaşım

tarih:

Halkbank, esnaf kredileri faiz oranlarının 1 Mayıs 2024 itibarıyla güncellendiğini ve bu değişikliğin geçmişe yönelik uygulanmadığını açıkladı.

Açıklamanın Detayları:

  • Faiz Oranı Güncellemesi: Halkbank, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak şekilde esnaf kredileri faiz oranlarını güncelledi. Bu güncellemenin geçmişe yönelik olarak uygulanmadığı belirtildi.
  • Doğru Bilgilendirme: Açıklamada, bazı basın ve sosyal medya kuruluşlarında gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı haber ve yorumların yer aldığı, bu nedenle doğru bilgilendirme yapılması gerektiği vurgulandı.

Esnaf Kredileri ve Faiz Oranları:

  • Yasal Düzenleme: Esnaf kredilerine uygulanacak faiz oranlarının yasal olarak banka kaynak maliyetinin altında olmayacak şekilde belirlendiği açıklandı. Kredilerin vadeleri boyunca sabit faizli krediler olmadığı, bankanın kaynak maliyetine bağlı olarak özü itibarıyla değişken faizli olduğu ifade edildi.
  • Kaynak Maliyeti: Güncel durumda bankaların kaynak maliyetlerinin yüzde 50 seviyesine ulaştığı ve kredi faiz oranlarının buna paralel olarak arttığı belirtildi. Bu nedenle, gecikmeli olarak esnaf kredileri faiz oranlarında piyasa güncel kredi faiz oranlarının oldukça altında kalacak şekilde bir güncelleme yapıldığı aktarıldı.

Destek ve İstisnalar:

  • Hazine Desteği: Esnaf kredileri faiz oranının yüzde 50’sinin, gelir kaybı uygulaması kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandığı ve bu yolla esnafa önemli bir destek sağlandığı belirtildi.
  • Yeni Faiz Oranları: Yeni faiz oranlarının yüzde 17-29 bandında değiştiği ve artışın büyük kısmının yüzde 17’lik en düşük yeni faiz oranı bandında devam ettiği ifade edildi.
  • Deprem Bölgesi İstisnası: Deprem bölgesindeki 5 il ve 2 ilçede kullandırılan esnaf kredilerinin faiz oranı düzenlemesinden muaf tutulduğu açıklandı.

Esnafa Verilen Destekler:

  • Kredi Kullandırımı: Halkbank, 2002 yılından bu yana 4,2 milyon esnafa 498 milyar lira esnaf kredisi kullandırdığını belirtti. Ocak 2023-Mayıs 2024 döneminde ise 545 bin esnafa 213 milyar lira esnaf kredisi sağlandığı vurgulandı.
  • Gelecek Planları: İlerleyen dönemlerde kaynak maliyet azalışlarına bağlı olarak esnaf kredileri faiz oranlarında iyileştirmeler yapılacağı ve bankanın esnafa desteklerini kesintisiz şekilde sürdüreceği ifade edildi.

Halkbank, esnaf kredileri faiz oranlarıyla ilgili kamuoyunda oluşabilecek yanlış anlamaları düzeltmek amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version