Sosyal Medya

Sağlık

İşitme Engelliler Engelsiz İletişim Merkezi’ne (AİLEM) Çağrı Yağmuru

Paylaşım

tarih:

ile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, işitme engelli vatandaşlar için kurulan İşitme Engelliler Engelsiz İletişim Merkezi (AİLEM) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Göktaş, merkezin bugüne kadar 18 bin 684 kullanıcı tarafından aktif olarak kullanıldığını belirterek, merkezde alışverişten, aile içi iletişime, öğretmen-veli görüşmesinden, hasta-doktor iletişimine kadar birçok konuda günde ortalama 150 çağrıya çeviri hizmeti sağlandığını ifade etti. Merkezin yaklaşık 2 yıldır hizmet verdiğini ve bu süre zarfında Türk İşaret Dili çevirmenleri tarafından toplamda 98 bin 319 çağrıya çeviri desteği sağlandığını söyledi.

İletişim Engellerini Kaldırmak İçin Dijital Dönüşüm

Bakan Göktaş, yüzde yüz erişilebilirlik hedefi doğrultusunda, engellilerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla dijital dönüşüm ve engelsiz iletişime yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda işitme engelli bireylerin iletişim engellerini ortadan kaldırmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak için projeler geliştirdiklerini vurguladı.

İşitme Engelliler Engelsiz İletişim Merkezi (AİLEM)

Göktaş, işitme engelli vatandaşların kamuda, özel sektörde ve sosyal hayatta iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için AİLEM’i kurduklarını söyledi. AİLEM’in, Türk işaret dilini kullanan herkes için ortak bir iletişim merkezi haline geldiğini ve hem bakanlığın internet sitesi hem de mobil uygulama üzerinden erişilebildiğini belirtti. Vatandaşların tek tuşla Türk İşaret Dili Tercümanlarına ulaşabildiğini ve merkezin sunduğu hizmetlerle işitme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türk İşaret Dili Tercümanları ve Hizmetleri

Göktaş, AİLEM dışında, bakanlık merkez ve taşra teşkilatında 52 ilde toplam 77 Türk işaret dili tercümanıyla hizmet verdiklerini hatırlatarak, tercümanların son 3 yılda çeşitli alanlarda işitme engellilere yaklaşık 6 bin 871 çeviri hizmeti sağladığını aktardı.

Güncel Türk İşaret Dili (TİD) Sözlüğü

Göktaş, Türk İşaret Dili’nin yapısal ve pragmatik özelliklerinin derlenerek kayıt altına alınması amacıyla 2015-2017 yılları arasında Türk İşaret Dili Araştırma Projesi’nin yürütüldüğünü belirtti. Bu proje kapsamında en fazla kullanılan 2 bin sözcükten oluşan Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’nün oluşturulduğunu ve 2017 yılında https://tidsozluk.aile.gov.tr/ internet adresinde kullanıma sunulduğunu kaydetti. Sözlüğün video tabanlı ve çevrim içi olarak tasarlandığını, Türk İşaret Dili ve Türkçe olarak sunulduğunu belirten Göktaş, 150 ülkeden 4.5 milyondan fazla erişim sağlandığını söyledi.

Göktaş, İngilizce çevirisi de olan sözlükte kullanıcıların işaretleri Türkçe sözcükler veya işaretin görsel özellikleri ile bulabildiğini, örnek videolar yardımıyla sözcüğün cümle içindeki kullanımı hakkında bilgi edinebildiğini belirtti.