Ekonomi

İTB Başkan Yardımcısı Bülent Uçak: “İhracat Kısıtlamalarının İptali Ümit Ediliyor”

Paylaşım

tarih:

İZMİR (AA) – İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, bazı sektörlerde uygulanan ihracat kısıtlamasına ilişkin, yurt içindeki arz talep dengesinin ve fiyat istikrarının sağlanarak alınan kararın açıklanan tarihten önce iptal edilmesi ve ihracatın tamamen serbest hale gelmesi temennisinde bulundu.

İTB Meclis Toplantısı

İTB’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Uçak, kamu tasarruf ve verimlilik paketine yönelik olumlu görüşlerini dile getirdi.

Enflasyon ve Üretim

Uçak, yüksek enflasyonun etkilerini azaltmak için harcamaların kısılması ve üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Küresel iklim krizinin gıda arzı ve gıda enflasyonundaki artışları etkilediğini belirten Uçak, birçok ülkenin iç piyasasını kontrol etmek amacıyla ihracatı zorlaştırıcı önlemler aldığını ifade etti.

Tavuk Eti İhracatı Kısıtlaması

Tavuk etinin ihracatının sınırlandırıldığını hatırlatan Uçak, bu kararın ihracat gelirinde 400-500 milyon dolar civarında bir azalmaya neden olacağını söyledi. Yüksek gıda enflasyonunun özellikle düşük gelir grubuna sahip vatandaşların bütçesini olumsuz etkilediğini belirten Uçak, alınan önlemlerin bu açıdan anlaşılabilir olduğunu ancak ihracat kısıtlamalarının işletmeler üzerinde büyük ekonomik maliyetler yarattığını ifade etti.

Ümitler ve Beklentiler

Uçak, yurt içindeki arz talep dengesinin ve fiyat istikrarının sağlanarak alınan kararın açıklanan tarihten önce iptal edilmesi ve ihracatın tamamen serbest hale gelmesi ümidini dile getirdi. Tarımda üreticilerin maliyet artışlarının yol açtığı sorunlar ve iklim olaylarının üretime olan etkisiyle yeni sezona hazırlandığını belirtti.

Pamuk Sektörü

Pamuk sektöründe yüksek üretim maliyetlerinin rakip ülkelerle fiyat rekabetinde dezavantaj yarattığını ifade eden Uçak, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde talep daralması ve finansman maliyetlerinin yüksek olmasının pamuk talebini olumsuz etkilediğini söyledi. Uçak, pamukta destekleme primlerinin yükseltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version