Çevre

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Çevreci Hamle: Hafriyat Atıkları Geri Dönüşüm Projesi

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafriyat ve inşaat atıklarının çevreye verdiği zararları azaltmak amacıyla önemli bir adım attı. Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi’nde eski bir taş ocağı alanını Orman Genel Müdürlüğü’nden 5 yıl süreyle devralan belediye, burada kuracağı tesisle atıkları geri dönüştürerek ekonomiye kazandıracak.

Atıklardan Yol Dolgu Malzemesi ve Parke Üretimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, moloz ve hafriyat atığı geri dönüşüm tesisleri sayesinde çevresel ve görüntü kirliliğini önlemeyi hedefliyor. Bu tesislerde geri dönüştürülen atıklar, yol altı dolgu malzemesi, parke ve bordür üretiminde kullanılacak. Atıkların yeniden değerlendirilmesiyle hem ekonomiye katkı sağlanacak hem de doğal alanlar korunmuş olacak.

Kemalpaşa’da Yeni Geri Dönüşüm Tesisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi’ndeki eski taş ocağı alanında hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi kurmak için çalışmalara başladı. 9 milyon ton hafriyat toprağı alabilecek kapasiteye sahip olan bu alan, İZBETON tarafından işletilecek. Tesisin hizmete açılmasıyla birlikte atıklar geri dönüştürülerek tekrar kullanıma sunulacak.

Çevre ve Doğa İçin Kalıcı Çözümler

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Kılıç, kaçak moloz dökümlerini engellemek için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kılıç, “Hafriyat toprağı ve molozlar ormanlarda ciddi tahribata neden oluyor. Biz bu atıkları yönetmeliklere uygun şekilde depoluyor ve geri dönüştürüyoruz. Doğal yapısı bozulmuş eski taş ocaklarını ise ağaçlandırarak doğaya kazandırıyoruz. Kemalpaşa Sütçüler’deki alanı da aynı şekilde rehabilite edeceğiz” dedi.

Çevreye Zarar Vermeyen Tesisler

İZBETON Çevre Yönetim ve Kalite Kontrol Şube Müdürü Kübra Şaş Bıçakçı, kuracakları tesisin kapalı sistem çalışacağını ve toz bastırma sistemleriyle çevreye zarar vermeyecek şekilde faaliyet göstereceğini belirtti. Bıçakçı, “Atıklar boyutlandırılacak ve dolgu malzemesi olarak üretilecek. Alanda çalışmalar tamamlandığında ise 2 metre bahçe toprağı serilecek ve alan ağaçlandırılacak” diye konuştu.

Mevcut Tesisler ve Depolama Alanları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güzelbahçe Yelki ve Menemen Koyundere’de hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atığı geri kazanım tesislerine sahip. Ayrıca Güzelbahçe Yelki, Menderes Küner, Menemen Koyundere, Kemalpaşa Sütçüler, Dikili Deliktaş, Menemen Yayla, Bergama İslamsaray mahallelerinde hafriyat toprağı depolama sahaları bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci projeleri sayesinde, atıklar geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılırken, aynı zamanda çevre korunuyor ve doğal alanlar yeniden yeşillendiriliyor. Bu projeler, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle hayata geçiriliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version