Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden İklim Nötr ve Akıllı Kent Hedefi İçin Büyük Adım

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin iklim nötr ve akıllı kent hedeflerine ulaşmak amacıyla Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) ve İklim Nötr Eylem Planları Toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iklim krizine karşı yeni stratejiler belirlemenin önemine değinerek, belediye yöneticilerine bir ay içinde iklim kriziyle mücadeleye yönelik somut adımlar atma çağrısında bulundu.

İklim Krizine Karşı Acil Stratejiler

Kültürpark 4 No’lu Hol’de gerçekleştirilen toplantıda, İzmir’in 2030 yılında iklim nötr ve akıllı kent hedefine ulaşması için Misyon Kentleri Sermaye Merkezi (Capital HUB) aracılığıyla SECAP ve İklim Nötr Eylem Planları üzerine bilgilendirme yapıldı. Başkan Dr. Cemil Tugay, iklim krizinin ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Bize armağan edilmiş inanılmaz güzel dünyayı sadece tüketim hırsıyla yok ettiğimizi düşünüyorum. Bunların cezasını biz de sıcaklık, kuraklık ve kirlilikle çekiyoruz ama çocuklarımız büyük ihtimalle hayatları ile ödeyecek” dedi.

Enerji Verimliliği ve Basit Adımlar

Başkan Tugay, konuşması sırasında salondaki ışıkların yarısını kapatarak enerji verimliliğinin önemine dikkat çekti. “Bu ışıklar yanıyordu, şimdi bir kısmını kapattık. Bunun adı enerji verimliliği” diyen Tugay, harcamaların ihtiyaç düzeyinde tutulmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye’de elektriğin büyük oranda fosil yakıtlardan elde edildiğini hatırlatan Tugay, herkesin enerji tüketiminde bilinçli olmayı öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Toplum Bilinçlendirme ve Eylem Planları

Toplantıda ayrıca, Başkan Tugay, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğine ve İzmir’de kullanılmayan eşyaların ihtiyacı olanlara verildiği bir ikinci el pazarının oluşturulmasının önemine değindi. Tugay, atık yönetiminde karbon emisyonunu azaltacak yöntemlerin kullanılmasının gerektiğini belirterek, ciddi bir eylem planının olması gerektiğini vurguladı.

İzmir’in İklim Değişikliğine Uyum Süreci

İzmir’in iklim değişikliğine uyum yolculuğu, Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi kapsamında 2025 yılına kadar sera gazı azaltım taahhüdü ile başladı. 2020 yılına kadar sera gazı salımlarını yüzde 20 azaltmak üzere hazırlanan Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SEAP) 2016 yılında belediye meclisi tarafından onaylandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında sera gazı azaltım taahhüdünü 2030 yılına kadar yüzde 40 olacak şekilde güncelledi ve iklim değişikliğine uyum eylemlerini belirlemeyi taahhüt etti.

İklim Nötr Hedefleri İçin Büyük Yatırım

İzmir’in sera gazı salımında nötr olabilmesi için 21 milyon 653 bin 556 ton karbondioksite eşdeğer sera gazının azaltılması gerektiği ve bunun için 20.1 milyar Euro’luk bir yatırım gerektiği belirtildi. Başkan Tugay, bu yatırımın önemine değinerek, “Dünyayı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz kurtaramayız ama dünyada bir sürü hareket, küçük kıvılcımlarla başlar. Eğer doğruysa ve haklıysa bir anda yayılır” dedi.

Misyon Etiketi ile Ödüllendirilen İlk Kent İzmir

İzmir, iklim değişikliği ve enerji alanında yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2022’de Avrupa Birliği (AB) İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil oldu. 2030 iklim nötr hedeflerine yönelik hazırlanan İklim Şehir Sözleşmesi, Avrupa Komisyonu tarafından 2024’te onaylandı ve İzmir, AB üyesi kentler dışında Misyon Etiketi ile ödüllendirilen ilk kent oldu.

Toplantı sonunda, İzmir’in iklim nötr ve akıllı kent hedeflerine ulaşma yolunda atacağı adımlar ve yapılacak projeler hakkında detaylı bilgi verildi. Başkan Tugay, tüm belediye yöneticilerini ve vatandaşları iklim krizine karşı daha bilinçli ve aktif olmaya çağırdı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version