Ekonomi

İzmir Fuarcılığında Büyük Başarı: İlk Yarıda 10 Milyar Dolarlık İhracat

Paylaşım

tarih:

Türk fuarcılığının başkenti İzmir, 2024 yılının ilk yarısında düzenlenen fuarlarda önemli bir başarıya imza attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve İZFAŞ’ın organizasyonunda veya farklı fuarcılık şirketleri tarafından gerçekleştirilen fuarlar, yüzlerce katılımcı firmayı, binlerce sektör profesyonelini ve iş insanını bir araya getirdi. Fuar ve etkinlikler, kent ve ülke ekonomisine, ihracata ve istihdama büyük katkı sağladı.

İzmir’den 10 Milyar 315 Milyon Dolarlık İhracat

İzmir’in ilk 5 aylık ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışla 10 milyar 315 milyon dolar olarak gerçekleşti. T.C. Ticaret Bakanlığı’nın ihracat istatistiklerine göre; İzmir, ilk 5 aylık dönemde Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü şehri oldu. 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 4,5 oranında artışla 106 milyar 914 milyon dolar olarak gerçekleşirken, İzmir’in ihracatı yüzde 6 artarak 10 milyar 315 milyon dolar oldu. Bu dönemde İzmir’in Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı da yaklaşık yüzde 9,6 olarak gerçekleşti.

Yılın İlk Yarısında Düzenlenen Fuarlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, bu yılın ilk yarısında Türkiye’nin en büyük ve modern fuar alanı Fuar İzmir ile Kültürpark’ta, 15 fuar ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi. İzmir’i ve düzenlendiği sektörleri dünyayla buluşturan fuarlar, şehrin uluslararası bir ticaret ve kültür merkezi olma hedefini desteklerken iş dünyası ve ziyaretçiler için de yeni fırsatlar sundu. Yılın ilk döneminde Fuar İzmir ve Kültürpark’ta, AGROEXPO, HORECA Fair, Pack Fair Türkiye, Food Fair Türkiye, IMATECH, MODEKO, OPTICWORLD, Marble İzmir, İZKİTAP FEST, MAST İzmir Boat Show, IAAF İZMİR, WENERGY, OLIVTECH, İzmir Kahve Fuarı, First Lego League, Dünya Robot Olimpiyatı Türkiye Finali, İzmir Tattoo Fest ve İzmirCon 2024 etkinlikleri gerçekleştirildi. Yüzlerce firmanın katılımcı olduğu fuar ve etkinlikler; Türkiye’nin dört yanından ve 100’ü aşkın ülkeden on binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Bu etkinliklerin yarattığı katma değer, kent ve ülke ekonomisine, istihdama ve ihracata büyük katkı sağladı.

Yılın İkinci Yarısında İzmir’de Düzenlenecek Fuarlar

İzmir, yılın ikinci yarısında da çok sayıda fuar ve dünya çapında etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bu yıl 93.’sü gerçekleştirilecek İzmir Enternasyonal Fuarı 30 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Diğer önemli fuarlar arasında LOGISTECH, EXPO SPORT, PET İZMİR, INTERFRESH EURASIA, FASHION PRIME, FASHIONTECH İZMİR, FUTURE FISH EURASIA, BEAUTY EXPO, İZKİTAP, IF WEDDING FASHION İZMİR, TTI İZMİR ve TTI HEALTH yer alacak.

İlk Kez Düzenlenecek Fuarlar

İlk kez düzenlenecek FASHION HOME İZMİR ve ARÜSTEK fuarları da yılın ikinci yarısında Fuar İzmir’de ziyaretçilerini ağırlayacak. FASHION HOME İZMİR, 9-11 Ekim tarihlerinde ev tekstili sektörünü buluşturacak, ARÜSTEK ise 23-26 Ekim 2024 tarihleri arasında araç üstü ekipmanları ve iş makineleri teknolojilerini tanıtacak.

Dünya Robot Olimpiyatı İzmir’de

Dünyada robotiğe meraklı çocukları İzmir’de buluşturacak Dünya Robot Olimpiyatı (World Robot Olympiad-WRO) Uluslararası Finali, 28-30 Kasım 2024 tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleştirilecek. Bu etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğinde yapılacak ve 3 bini aşkın katılımcıyı İzmir’de buluşturacak. 90 ülkeden programa katılan takımlar ‘Earth Allies’ temasıyla robotik çözümler geliştirmek ve doğa ile uyum içinde yaşamanın yollarını keşfetmek üzerine çalışacak.

İzmir’in Fuarcılıktaki Rolü

Yılın ikinci yarısında düzenlenecek fuarların yüz binlerce kişiyi ağırlaması bekleniyor. İzmir, fuarlarıyla ve etkinlikleriyle uluslararası alanda adından söz ettirirken şehrin refahını ve Türkiye’nin ihracatını büyütmeye devam edecek. Fuarlar ve etkinlikler, İzmir’i uluslararası bir ticaret ve kültür merkezi olarak güçlendirirken, yerel ekonomiye de büyük katkı sağlayacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version