Ekonomi

İzmir Hurda Araç Merkezi: Kentin Atıl Araçları Ekonomiye Kazandırılıyor

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kurduğu Hurda Araç Merkezi ile kentin çeşitli yerlerinde çevre kirliliği ve güvenlik sorununa yol açan terk edilmiş hurda araçları ekonomiye kazandırmaya devam ediyor. Menemen’in Kazımpaşa Mahallesi’nde yer alan merkez, 892 araç kapasiteli ve 13 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor.

Hurda Araçlar Ekonomiye Kazandırılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde trafik akışını engelleyen, güvenlik sorunu yaratan, görüntü ve çevre kirliliği oluşturan terk edilmiş hurda araçları toplayarak Hurda Araç Merkezi’ne çekiyor. Merkezde şu anda 476 hurda araç bulunuyor. Bu araçlar, eğer 6 ay içerisinde sahipleri tarafından geri alınmazsa, Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) devredilerek ekonomiye kazandırılıyor.

Uygulama Süreci

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı Zabıta Trafik Şube Müdürü Fatih Toprakdeviren, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 122. Maddesi’ne istinaden hurda niteliği taşıyan araçları belirlediklerini söyledi. Toprakdeviren, “Genellikle çevre ve görüntü kirliliğine neden olan, güvenlik açısından riskli hurda görünümlü araçları yerinde tespit ediyoruz. Yurttaşlardan gelen şikayetler veya ilçe belediyelerinden gelen resmi yazılara istinaden çalışma başlatıyoruz. Aracın bulunduğu konumda tespit yapıyoruz. Eğer plakalıysa ilçe belediyesine yazı yazıyoruz ve 7 gün içerisinde araç sahibine tebligat yapılmasını istiyoruz. 7 gün içerisinde duyurusu yapıldığı halde aracın sahibine ulaşamazsak, emniyet ile çalışma yürütüyoruz,” dedi.

Çalıntı Araçlar Kabul Edilmiyor

Toprakdeviren, Hurda Araç Merkezi’ne çalıntı işlemi veya yakalama kararı bulunan araçların alınmadığını ifade etti. Araçlar 6 ay boyunca merkezde tutuluyor. Bu süre zarfında araç sahipleri, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne başvuru yaparak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden alacakları bir belge ile araçlarını geri alabiliyorlar. 6 ayın sonunda alınmayan araçlar ise MKE’ye devredilerek ekonomiye kazandırılıyor.

684 Araç Toplandı

2020 yılı Ocak ayında hizmete giren merkeze bugüne kadar 684 araç çekildi. Bu araçların 177’si araç sahiplerince geri alındı. 31 araç ise ekonomiye kazandırıldı. Şu anda merkezde 476 hurda araç bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu uygulama ile kentin temizliği ve güvenliğine önemli katkılar sağlıyor.

Bu yenilikçi proje, çevre kirliliğini azaltmak ve kaynakları verimli kullanmak amacıyla atılmış önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hurda Araç Merkezi ile kentte çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaklaşımı benimsiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version