İzmir

İzmir Kartpostal Sergisi Mert Rüstem 22 Haziran’a Kadar Açık

Paylaşım

tarih:

İzmirli koleksiyoner Mert Rüstem, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstermek amacıyla “Osmanlı Hoşgörüsünde Kudüs” adlı bir sergi düzenleyerek Kudüs’ün barış dolu yıllarını hatırlatmayı hedefliyor. Sergi, İzmir’deki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıldı ve 22 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.

Serginin Amacı ve İçeriği

Rüstem, sergide 1860-1910 yılları arasında Kudüs’ün hoşgörü içindeki ortamını yansıtan 100 kartpostalı bir araya getirdi. Bu kartpostallar, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet gibi semavi dinlerin mensuplarının huzur içinde yaşadığı Kudüs’ü gözler önüne seriyor. Rüstem, koleksiyonerlik tutkusunun, dedesi Hamza Rüstem’den miras kaldığını ve sergi fikrinin, İsrail’in saldırılarına tepki olarak doğduğunu belirtti.

Serginin Mesajı

Rüstem, serginin amacının Kudüs’te barışın mümkün olduğunu vurgulamak olduğunu söyledi. “Çocuklar, kadınlar ve günahsız insanlar ölüyor, daha kötüsü ölüme mahkum ediliyor. Bu sergiyi açarak, Kudüs’te barış da olabileceği mesajını vermek istedim,” dedi. Sergi, Kudüs’ün farklı din ve kültürlerden insanların bir arada barış içinde yaşadığı bir dönemini yansıtıyor.

Kartpostallar ve Tarihsel İçerik

Sergide yer alan kartpostallar arasında Protestan, Ermeni kiliseleri, Yahudi, Müslüman ve Katoliklerin kutsal mekanları bulunuyor. Ayrıca dönemin Alman İmparatorunun Osmanlı İmparatoru’ndan izin alarak Kudüs’te yaptırdığı kiliseye ait fotoğraflar da sergide yer alıyor. Bu kartpostallar, Osmanlı’nın her inanca saygı gösterdiğini ve Kudüs’te farklı inançların huzur içinde bir arada yaşadığını gösteriyor.

Eğitim Amaçlı Ziyaretler

Sergiyi öğrencileriyle ziyaret eden tarih öğretmeni Ergin Koyuncu, çocuklara Kudüs’ün tarihini göstermek istediklerini belirtti. Koyuncu, kartpostalların Kudüs’ün 5 bin yıllık geçmişini ve üç dinin merkezi olduğunu ortaya koyduğunu, insanların barış içinde yaşadığını anlattı.

İzmirli koleksiyoner Mert Rüstem, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Kudüs’e ait kartpostalları bir araya getirdiği sergisiyle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösteriyor. ( Mahmut Serdar Alakuş – Anadolu Ajansı )

Mert Rüstem’in sergisi, tarihsel bir perspektif sunarak barış ve hoşgörünün önemini vurguluyor. Sergi, tarihten ders alarak bugünkü çatışmalara ve şiddete karşı bir mesaj niteliğinde. 22 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, ziyaretçilerine Kudüs’ün geçmişteki barış dolu günlerini hatırlatmayı amaçlıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version