İzmir

İzmir Metro AŞ Sürdürülebilirlik Tedbirleriyle 124 Milyon Liranın Üzerinde Tasarruf Sağladı

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Metro AŞ, sürdürülebilirlik anlayışı ve aldığı önlemler sayesinde 124 milyon liranın üzerinde maddi tasarruf sağladı. Bu başarı, hem enerji tüketiminde sürdürülebilirlik ilkesi hem de kurum içi uygulanan tasarruf tedbirleri ile elde edildi.

Hangi Önlemler Alındı?

  1. Tasarruflu Sürüş Tekniği Projesi:
  • 2008 yılında geliştirilen özel sürüş tekniği sayesinde metro trenleri günde 11 bin kilovat enerji tasarrufu sağlıyor. Bu da 16 yılda toplam 39 milyon 500 bin liralık tasarruf anlamına geliyor.
  1. Sensörlü Yürüyen Merdivenler:
  • Yürüyen merdivenler yolcu akışına göre devreye giriyor ve yolcusuz zamanlarda yavaşlayarak bekleme moduna geçiyor. Bu sayede yüzde 56 enerji tasarrufu elde edildi.
  1. Araç ve Ekipman Bakımları:
  • İzmir Metro AŞ, metro ve tramvay araçlarının bakımlarını kendi ekipleriyle yaparak son 5 yılda 2 milyon Euro tasarruf sağladı.
  1. Elektronik Kart Bakımları:
  • Trenlerin elektronik kartlarının bakım ve onarımı, İzmir Metro AŞ ekipleri tarafından yapılarak 2024 yılının ilk 4 ayında 4,5 milyon liralık tasarruf elde edildi.
  1. LED Aydınlatma:
  • İstasyonlarda LED aydınlatmaya geçilerek 2022 ve 2023 yıllarında 2,2 milyon kilovat enerji ile 7,1 milyon lira tasarruf sağlandı.
  1. Çift Terimli Tarife:
  • Elektrik tesisat aboneliğinde çift terimli tarife grubuna geçilerek 3 milyon 145 bin lira tasarruf edildi.
  1. Yeşil Enerji Temini:
  • İzmir Metro AŞ, sertifikalı yeşil enerji temini ile yolcuların sıfır emisyonla seyahat etmelerini sağlıyor. Araç alımlarında da enerji tasarrufu sağlayan araçlar tercih ediliyor.
  1. Yağmur Suyu Depoları:
  • Halkapınar’daki merkez yerleşkeye 6 yağmur suyu deposu kuruldu. Toplanan yağmur suları yaz aylarında yeşil alanları sulamak için kullanılarak su kaynaklarının korunmasına katkı sağlanıyor.

Sayılkan: Sürdürülebilirlik Anlayışını Benimsiyoruz

İzmir Metro AŞ Genel Müdürü Ertan Sayılkan, sürdürülebilirlik anlayışı ile çalıştıklarını ve enerji tasarrufuna büyük önem verdiklerini belirtti. Sayılkan, “Bu sayede bütçemizi ve gezegenimizin kaynaklarını koruyoruz. İzmir Metrosu trenlerinde geliştirdiğimiz tasarruflu sürüş tekniğiyle trenlerin frenleme esnasında oluşturduğu rejeneratif enerjiyi enerji talep eden trenlere aktararak tasarruf sağlıyoruz. Bu sayede 2008’den bu yana yaklaşık 40 milyon liralık tasarruf sağladık. Amacımız ülkemizin, belediyemizin, şehrimizin kaynağını daha iyi kullanmak ve atığı azaltmak. Önümüzdeki senelerde sadece enerji tasarrufu değil, diğer kaynakların da tasarrufu için yeni tedbirler geliştirmeyi düşünüyoruz.” dedi.

İzmir Metro AŞ’nin bu sürdürülebilirlik çalışmaları, kentteki enerji tüketimini azaltırken, çevreye duyarlı ve ekonomik çözümler sunmaya devam ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version