Ekonomi

İzmir Ticaret Odası’ndan Balkan Ülkeleriyle İş Birliği Adımları

Paylaşım

tarih:

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Haziran ayına hızlı bir başlangıç yaparak Balkan coğrafyasıyla güçlü bağlar kurma yolunda önemli adımlar attı. 3 Haziran’da Kosova, 4 Haziran’da ise Karadağ ile gerçekleştirilen ülke tanıtım etkinliklerinde hem ekonomik hem de kültürel anlamda yakın ilişkilere sahip olunan bu iki ülke ile ortak projeler ve iş birlikleri için önemli bir zemin oluşturuldu.

Kosova İş Günleri Toplantısı

İzmir Ticaret Odası, Kosova Rumeli Kültür Sanat ve Turizm Derneği iş birliğinde düzenlenen Kosova İş Günleri Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantının açılış konuşmalarını T.C. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, Kosova Ticaret Odası Başkanı Lulzim Rafuna ve Kosova Rumeli Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Uğur Şengöz gerçekleştirdi.

İlişkilerin Güçlenmesi

İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, İZTO ile Kosova Ticaret Odası arasında 2010 yılında imzalanan ve bu yıl Şubat ayında yenilenen kardeş oda anlaşmasının sağladığı ivme ile Kosova’dan İzmir’e gelen heyetleri ağırladıklarını belirtti. Erkoç, enerji, sağlık ve tarım alanlarında iki ülke arasında gerçekleştirilebilecek iş birliklerine değindi. Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu ise Türkiye-Kosova bağlarını geliştirmek için gereken ilgi ve katkıyı vereceklerini ifade etti.

Kosova Hükümeti Yabancı Yatırımı Destekliyor

Kosova Ticaret Odası Başkanı Lulzim Rafuna, Kosova’da nitelikli insan kaynağı ile enerji, maden, tarım gibi birçok alanda fırsatlar sunulduğunu ve Kosova Hükümeti’nin hibe, teşvik gibi uygulamalarla yabancı yatırımı desteklediğini vurguladı.

Karadağ ile İş Birliği Toplantısı

Kosova etkinliğinin ardından, İZTO’da Karadağ Ticaret ve Yatırım Fırsatları Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, Karadağ Ekonomi Odası Başkanı Dr. Nina Drakic, T.C. Karadağ Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratoviç ve İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç katıldı.

İzmirli Firmalar için Karadağ Fırsatları

Mahmut Erkoç, Karadağ’da özellikle karayollarında altyapının iyileştirilmesi, demiryolu rehabilitasyon çalışmaları, su temini, atık su temizlemesi gibi alanlarda yatırımların İzmirli firmalar tarafından değerlendirilebileceğini belirtti. Ayrıca tarım sektörü özelinde bilgi ve teknoloji paylaşımı yapılabileceğini, heyet organizasyonları ve ortak projeler gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Türk Yatırımları Artıyor

Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, Türkiye-Karadağ ilişkilerinin çok boyutlu olduğunu ve güzel iş birlikleri gerçekleştirilebileceğini belirtirken, Dr. Nina Drakic, Karadağ’ın NATO’ya katılımından bu yana yatırım ve iş dünyası için popüler bir destinasyon haline geldiğini, Türk iş insanlarının yatırımlarının arttığını ve geçen yıl toplam yabancı şirketlerin yüzde 27,2’sinin Türk iş adamlarına ait olduğunu belirtti.

Karadağ-İzmir Uçuşları Başladı

T.C. Karadağ Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratoviç, Karadağ ile İzmir arasında direkt uçuşların başlamasının önemini belirterek Türkiye’den gelen turist sayısının artırılması gerektiğini belirtti. Karadağ Türk Ticaret Odası Başkanı Burhan Genç ise Turkcham’ın faaliyetlerinden bahsederek iş kurma konusunda Türk firmalara destek vereceklerini vurguladı.

Bu etkinlikler, İzmir Ticaret Odası’nın Balkan ülkeleri ile ekonomik ve kültürel bağları güçlendirme yolunda attığı önemli adımlardan sadece birkaçını oluşturuyor. Hem Kosova hem de Karadağ ile gerçekleştirilen bu toplantılar, gelecekte daha geniş iş birliklerinin temelini atacak nitelikteydi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version