İzmir

İzmir’de Alerjik Şikayetlerde Patlama: Polen ve Toz Taşınımı Hastane Başvurularını Artırdı

Paylaşım

tarih:

Doç. Dr. Özlem Göksel Röportajı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Göksel (fotoğrafta), ( Mehmet Emin Mengüarslan – Anadolu Ajansı )

Polen ve toz taşınımının artışı, İzmir’de alerjik şikayetlerle hastanelere başvuran hasta sayısını artırdı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Göksel, polenlerin özellikle bahar aylarında alerjik reaksiyonlara neden olduğunu belirtti. Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla hazırlanan Polen Alerji Bülteni’nde, 24-30 Nisan tarihleri arasında çam, meşe, ısırganotugiller, sinir otu ve buğdaygillerin polen yoğunluğunun “yüksek” olduğu ifade edildi.

Göksel, polen kaynaklı alerjilerin, yoğun burun akıntısı, göz yaşarması, uykusuzluk, boğazda takılma hissi gibi belirtilerle hastaneye başvurulmasına yol açtığını belirtti. Bu dönemde çayır polenlerinin yoğunlaşması, alerji hastalarının şikayetlerini artırıyor. Göksel, yıllık ortalamada günlük 2-3 olan hasta başvurusunun son haftalarda 20’nin üzerine çıktığını söyledi.

Ege Üniversitesi . Ünitede uzman doktorlar Züleyha Galata, Fatih Kural, Onurcan Yıldırım ve hemşire Aygül Değirmenci yoğun çalışma gerçekleştiriyor. ( Mehmet Emin Mengüarslan – Anadolu Ajansı )

Çevre kirliliği, nüfus artışı ve yaygın salgınlar gibi faktörlerin, polenlerin hastalık yapıcı potansiyelini artırdığını ve bu nedenle alerjik hastaların sayısının arttığını ifade etti. Genç hasta başvurularının arttığını gözlemleyen Göksel, alerji hastalarının yıl boyunca belirtiler yaşadığını ve bu nedenle düzenli ilaç tedavisi, korunma önlemleri ve bazı durumlarda aşı tedavisi uygulandığını belirtti.

Göksel, toz taşınımının da alerjik rahatsızlıkları tetikleyebileceğini ve alerjisi olanların dış ortam faktörlerine normal insanlardan daha fazla duyarlı olduğunu söyledi. Hava kirliliği, sigara dumanı, uygunsuz kokular ve bazı güzel kokular bile alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu tür çevresel faktörlerin etkisini azaltmak için maske takmanın faydalı olacağını belirtti. Özellikle tozlu havalarda maske kullanımı, alerjik rahatsızlıkları hafifletebilir ve belirtileri azaltabilir.

Alerjik şikayetleri olanların uzman bir doktora başvurması ve uygun tedavi yöntemleri ile belirtileri kontrol altına alması önerilir. Göksel, alerjik belirtiler yaşayanların maske takarak korunmalarının ve alerjiye neden olan etmenlerden kaçınmalarının önemini vurguladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version