İzmir

İzmir’de Kadınlar İçin Özgürlüğe Pedal Çevirme Zamanı

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ve Zincir Kıran Kadınlar Derneği iş birliğiyle yürütülen “Kadın Kadına Bisiklet Eğitimi Projesi”, hayatlarında hiç bisiklete binmemiş kadınları bisiklet sürebilen kadınlarla buluşturuyor. “Öğrenmenin yaşı yok” diyerek özgürlüğe pedal çeviren kadınlar, ünlü yazar Tolstoy’un 67 yaşında bisiklet sürmeyi öğrenmesiyle tanınan “Tolstoy’un bisikleti” kavramını yeniden canlandırıyor.

Kadın Kadına Bisiklet Eğitimi

Çeşitli sebeplerle hayatlarında bisiklet sürme deneyimi elde edememiş kadınlar, bu proje sayesinde bisiklet sürmeye başladı. Kültürpark’ta yapılan eğitimler, bisiklet sürmeyi bilen gönüllü kadınlar ve spor eğitmenleri tarafından veriliyor. Proje, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını güçlendirmek, ekolojik duyarlılığı artırmak, iklim krizine dikkat çekmek ve kadın dayanışmasına örnek olmak amacıyla yaklaşık bir yıldır sürüyor ve bugüne kadar 130 kadına ulaştı.

Gönüllü Eğitmenlere Destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde görevli spor eğitmeni Sibel Karaosmanoğlu, projeyle ilgili şunları söyledi: “Bisiklet sürmeyi bilen kadınlar, bisiklet sürmeyi bilmeyen kadınlara gönüllü olarak bisiklet sürmeyi öğretiyor. Eğitimlere katılan kadınlar, bisiklet sürmeye başlayarak toplumsal ve fiziksel anlamda güçleniyor, özgürleşiyor. Bu deneyimi yaşamak ve gönüllü eğitim vermek isteyen kadınlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’ne telefonla ulaşabiliyor. Listeye alınan kadınlar sırayla eğitim görüyor.” Karaosmanoğlu, bisiklet eğitimi öncesinde gönüllü eğitmen kadınlara bisiklete dair mekanik eğitimler de verdiklerini sözlerine ekledi.

Katılımcıların Deneyimleri

Elif Erol (60 yaşında):
“Hayalim bisiklete binmekti. Eğitimlere katıldım ve eğitmenler çok iyi öğretiyor. Kendimi daha özgür ve işe yarar hissettim. 60 yaşına gelmiş olmama rağmen, bisiklet sürmeyi öğrenmenin yaşı olmadığını gösterdim. Kızım Hollanda’da mühendis olarak çalışıyor ve bisiklet sürmeyi öğrenip Hollanda’da kızımla bisiklet sürmek istiyorum.”

Emine Bayır (65 yaşında):
“Bisiklete binmek, uzun yıllardan beri hayalimdi ama yapamayacağımı düşünüyordum. Bisiklet sürmek, kuş olup uçmak gibi hissettiriyor. Tam anlamıyla sürmeye başlarsam benden mutlusu olmaz.”

Berrin Altay (59 yaşında):
“Ailesinin izin vermemesi nedeniyle çocukluk ve gençlik yıllarında bisiklet süremediğini belirtti. Bu eğitime katılmaya karar verdim ve bisiklet benim için özgürlük demek.”

Hatun Gündüz (63 yaşında):
“Gençliğimde bisiklete binmiştim ama düşme korkusuyla bırakmıştım. Bisiklet sürmek benim için özgürlüğü ifade ediyor.”

Hülya Tanrıöver Şahin (59 yaşında):
“Bisiklet sürmeyi geç öğrendim ama kendimi geliştirdim ve Zincir Kıran Kadınlar’a katıldım. Benim gibi kadınlara bisiklet sürmeyi öğretmek istiyorum. Kadınlar evde oturmasın, topluma karışsınlar istiyorum.”

Bisiklet sürmeyi öğrenmek isteyen veya bisiklet sürmeyi gönüllü olarak öğretmek isteyen kadınlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nin 232.293 33 72 numaralı telefonuna ulaşarak başvuruda bulunabiliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version