Dernek

İzmir’de Yemek Borusu Tıkanıklığı Hastası Çocukların Aileleri ve Uzmanlar Buluştu

Paylaşım

tarih:

Yer: Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı 

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Prof. Dr. Sahiba Özgür Toplantı Salonu’nda yemek borusu tıkanıklığı hastası çocukların aileleri ve uzmanlar bir araya geldi. Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Dökümcü, bu buluşmada bebeklerde doğuştan görülen yemek borusu tıkanıklığı (Özofagus Atrezili) hastalığının erken tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Dökümcü, Özofagus Atrezili‘nin, bebeğin anne karnındayken yemek borusunun tam olarak gelişmemesi sonucu ortaya çıktığını açıkladı. Bu durumun 3 bin doğumda 1 görüldüğünü belirten Dökümcü, “Yemek borusu üst kısımda tıkanıyor ve mideyle birleşemiyor. Sıklıkla yemek borusunun nefes borusuyla birleştiği türler görülüyor. Bebekler doğduktan sonra anne sütüyle beslenirken ya da kendi tükürüklerinde boğulma gibi belirtiler gösterebiliyorlar. Bu tür semptomlarda yemek borusu tıkanıklığından şüphelenip tetkikler yapılıyor ve genellikle bu şekilde teşhis konuyor.” dedi.

Doç. Dr. Dökümcü, hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu, ancak tedavinin erken yapılması gerektiğini vurguladı. Bebeklerin yemek borusunun uç uca getirilip birleştirilebilmesi için erken dönemde müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Bazı durumlarda bu işlemin 1 yaş civarında mideden veya kalın bağırsaktan alınan parçalarla yapıldığını, bu tür ameliyatların açık, kapalı veya robotik yöntemlerle gerçekleştiğini söyledi. Ege Üniversitesi‘nde yılda ortalama 15 bebek üzerinde yemek borusu tıkanıklığı ameliyatı yaptıklarını ekledi.

Türkiye Özofagus Atrezili Çocuk ve Aile Destek Derneği Başkanı Bilge Sesli, derneklerini 2015 yılında kurduklarını ve 500 üye sayısına ulaştıklarını söyledi. Sesli, yaptıkları çalışmalarla hasta çocukların ailelerini ve bilimsel çalışmaları desteklediklerini belirtti. Türkiye’de ortalama 350 bebeğin yemek borusu tıkanıklığı ile doğduğunu kaydetti.

Dernek üyesi Levent Odabaşı ise kızı doğduğunda yemek borusu tıkanıklığı teşhisi konduğunu, yapılan ameliyatlarla kızının sağlığına kavuştuğunu anlattı. Bu tür etkinliklerin aileler için önemli bir dayanışma kaynağı olduğunu ve hastalık hakkında farkındalık yarattığını ifade etti.

Bu buluşma, yemek borusu tıkanıklığı hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve deneyimleri paylaşmak için önemli bir fırsat oldu. Uzmanlar, bu tür etkinliklerin hasta çocukların ailelerine destek sağlayacağını ve hastalığın erken teşhis ve tedavisinin önemini vurgulayarak farkındalığı artıracağını belirtti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version