İzmir
İzmir’in Kalbi Kemeraltı
Mezarlık başı bölgesinden Konak Meydanı’na kadar uzanan alanı kapsayan tarihi çarşıdır. Anafartalar Caddesi, çarşının ana caddesidir. Ek olarak, büyük bir kavis çizer. Caddenin yüzyıllar boyunca iç liman etrafında dolaşmasından kaynaklanan bu kavis. Liman zamanla ağzına doğru dolmaya başladığından, yeni ticaret ve yerleşim yerleri açıldı ve yeni binalar inşa edildi. İlk inşa edildiğinde, çarşı kısmen tonozlu, kiremit örtülü, yan sokakları ve arastalarıyla kapalı bir çarşıydı.
Yakın zamana kadar Şadırvan altı Cami’nden Havra Sokağı’na uzanan sokakların üstü örtülüydi. Çarşı; Kemeraltı adı, üstünün kapalı olması nedeniyle almıştır. Çarşıya dik olarak açılan bugünkü küçük sokakların bir kısmı yine beşik tonozlarla kaplıydı. Bunlara açılan ek ara sokakların yanı sıra arastalar vardı. Çarşı birçok han içerir.
Kemeraltı Çarşısı, geçmişte olduğu gibi bugün de İzmir’in en önemli alışveriş merkezidir. Modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alışverişin yapılabileceği bir site görünümündedir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azaldı. Geleneksel Türk el sanatları, bu kapalı ve açık mekânlardan oluşan çarşıda seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, tombaklar, halı ve kilimler ve deri ürünlerinin her çeşitini içerir.
KEMERAL HANLARIN YAPISI
Günümüze kadar çok sayıda büyük ve küçük han Kemeraltı bölgesinde bulunmaktadır. Bunlar:
Abacıoğlu Hanı, Abdurrahman Hanı, Arap Hanı, Büyük Demir Hanı, Büyük Karaosmanoğlu Hanı, Cambaz Hanı, Çakaloğlu Hanı, Çarşılı Hanı, Fazlıoğlu Hanı, Küçük Karaosmanoğlu Hanı, Kızağası Hanı, Manisa Hanı, Musevit Hanı, Mirkelamlıoğlu Hanı, Piyale Hanı, Selvili Hanı, Tütün Hanı, Uzun Han ve Yeni Han.