İzmir

Kadifekale’de Kadınlar Bostanlarında Hasada Başladı

Paylaşım

tarih:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadifekale’de kadınlara yönelik kurduğu mahalle bostanında hasat başladı. Kendi ektikleri yazlık sebzeleri toplayan kadınlar, bostan sayesinde hem ev ekonomilerine destek oluyor hem de sosyalleşiyor.

Kadınların Emeği ve Dayanışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nün Mercek Projesi kapsamında kurulan Kadifekale Mahalle Bostanı, kadınların ekonomik ve sosyal hayatlarına katkı sağlıyor. 6 dönümden oluşan bostanda, 137 kadın yazlık ve kışlık sebzeler yetiştiriyor. Atalık tohumlardan oluşan fideler ve ürünler için kullanılan su İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temin ediliyor.

Bostanda Yetiştirilen Ürünler

Bostanda yazın domates, biber, patlıcan; kışın ise karnabahar, brokoli ve çeşitli yeşillikler ekiliyor. Kadınlar, burada yetiştirdikleri ürünlerle pazara daha az gitme ihtiyacı duyduklarını belirtiyor. Ayrıca, bostan kadınlar için bir sosyalleşme alanı olarak da işlev görüyor. Kadınlar, bostanda çeşitli etkinlikler ve piknikler düzenleyerek bir araya geliyor.

Kadınların Görüşleri

Melek Sincar: “Mahalle bostanımıza patlıcan, biber, domates ektim. Belediye tarafından verilen fidelerle kavun da yetiştirdik. Toprak çok verimli ve sulama konusunda destek alıyoruz. Topladığımız ürünlerle yemekler yapıyorum ve pazara gitmeme gerek kalmıyor. Bostanda huzur buluyorum ve diğer kadınlarla kaynaşıyorum. Buranın faydasını çok gördüm ve çok şey öğrendim.”

Dilan Yalçın: “Oğlum Ali Esat ile birlikte bostandan ektiğimiz biber, patlıcan ve domatesleri hasat ediyoruz. İlk kez kavunlarımızı da hasat edeceğiz. Kendi ektiğimiz ürünü koparıp yemek çok hoşumuza gidiyor. Kadınlarla dayanışma içindeyiz ve birbirimizin ürünleri hakkında konuşuyoruz.”

Seve Acar: “Burada ürettiğim ürünlerle yemek yapıyorum. Proje çok güzel ve Allah belediyemizden razı olsun. Annemle birlikte gelip ürünlerimizi topluyoruz ve bahçe işi ile uğraşmayı çok seviyoruz.”

Mercek Projesi’nin Diğer Bostanları

Kadifekale Mahalle Bostanı’nın yanı sıra, Buca Mustafa Kemal Mahallesi’nde 750 metrekare ve Bornova Meriç Yaşayan Parkı’nda ise 500 metrekarelik mahalle bostanları bulunuyor. Bu bostanlar, kadınların birlikte çalışarak hem ekonomik kazanç elde etmelerini hem de sosyal ilişkilerini güçlendirmelerini sağlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik bu projeleri, kadınların hayatlarına anlamlı katkılar sunarak, onları üretime ve toplumsal dayanışmaya teşvik ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version