İstanbul

Mercan Dede’nin “Sen Potansiyellerle Doğdun” Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

Paylaşım

tarih:

Beyoğlu’nun “en zarif” apartmanı olarak bilinen Casa Botter, Mercan Dede’nin 30 yıllık görsel sanat çalışmalarından oluşan “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisine ev sahipliği yapıyor. İBB Miras ve İBB Kültür ev sahipliğinde, küratörlüğünü Nurhak Kaya’nın üstlendiği sergi, 4 Ocak – 4 Şubat 2024 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Casa Botter’ın Büyüleyici Atmosferinde Yeni Bir Sergi

Beyoğlu’na gelenleri büyülemeye devam eden Casa Botter, bu kez “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisiyle ziyaretçilerini kendi potansiyellerini keşfetmeye çağırıyor. Dünyaca ünlü neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede’nin kişisel sergisi, “olan değil olması gereken”, “görülen değil gizli tutulan”, “maruz kalınan değil arzu edilen”, “kabul gören değil içimizde ukde kalan anların” peşine düşüyor. Sergi, evrende her şeyin, bilhassa insanın, bir varoluş sebebi ve sayısız potansiyeli olduğunu izleyiciye hatırlatmayı amaçlıyor.

Işıltısına Yeniden Kavuşan Botter Apartmanı

Uzun süredir İstiklal Caddesi’nde hatırlanmayı bekleyen Casa Botter, İBB Miras tarafından 2021 yılında cephe konservasyonu projesiyle gündeme getirildi. İzleyen süreçte binanın kapsamlı restorasyonu ve yeniden işlev kazandırma sorumluluğunu üstlenen İBB Miras, İstanbul’un uzun süre beklediği bir projeyi daha hayata geçirdi. Binanın 123 yıllık geçmişini anlamak ve bu hafızayı geleceğe aktarmak üzere çalışmalara başlayan İBB Miras, yapının çok katmanlı dokusunu adım adım keşfederek tarihi, hikâyesi ve ruhuyla Beyoğlu’nun eşsiz bir parçasını ortaya çıkardı. İBB Miras’ın restorasyon çalışmaları ardından yapının zemin katı sergi salonuna, birinci katı ise Cumhuriyet’in 100. Yıl coşkusunun nabzını tutan çalışma alanlarına ev sahipliği yapıyor.

Tarihi ve Mimari Özellikler

Özgün adı Maison Botter (Casa Botter) olan bina, art nouveau akımının İstanbul’daki ilk örneği olarak öne çıkıyor. İtalyan mimar Raimondo D’Aronco tarafından 1893 yılında tasarlanan ve 1909’a kadar İstanbul’a birçok değer katan bu yapı, art nouveau akımının genel özelliklerini yansıtıyor. Asimetri, eğrisellik, çizgisellik ve kıvrımlarla doğanın akıcılığıyla uyumlu bir estetik geliştiren bu akımın etkileri, Casa Botter’ın cephesinde belirgin şekilde görülüyor. Casa Botter, İBB’nin yürüttüğü Metro Han, Taksim Maksem Sanat Galerisi ve Sen Piyer Han gibi Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin kültür sanat odağında dönüşümüne katkı sunuyor.

Sergi Detayları

“Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisi, 4 Ocak – 4 Şubat 2024 tarihleri arasında Casa Botter’da ziyaret edilebilir. Bu sergi, Mercan Dede’nin 30 yıllık görsel sanat çalışmalarının bir seçkisini sanatseverlerle buluşturacak. Sergi, ziyaretçilerini kendi potansiyellerini keşfetmeye ve evrendeki varoluşlarının anlamını yeniden düşünmeye davet ediyor.

Casa Botter’da gerçekleşecek bu sergi, hem tarihi yapının estetik atmosferiyle hem de Mercan Dede’nin sanatsal vizyonuyla sanatseverler için benzersiz bir deneyim sunacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version