Sosyal Medya

İzmir

Özbekistan Ticaret ve Yatırım Fırsatları 2024

Paylaşım

tarih:

özbekistan yatırım ve ticaret fırsatı

Özbekistan Navoi İli Valisi Tursunov Normat Tulkunovich ve beraberindeki 15 kişilik heyet, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası üyeleriyle bir araya gelerek iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. 100’e yakın iş insanının katıldığı “Özbekistan Ticaret ve Yatırım Fırsatları Toplantısı”nda Vali Tulkunovich, Türkiye ile birlikte çalışabileceklerini belirterek, Özbekistan’a Türk yatırımcıları davet etti ve ortak projelerin geliştirilmesi için destek vereceklerini vurguladı.

Özbekistan’dan Türk İş İnsanlarına Davet

Üç Kurumun Ortak Organizasyonu

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde düzenlenen Özbekistan Ticaret ve Yatırım Fırsatları Toplantısı, T.C. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Özbekistan’dan Üst Düzey Katılım

Toplantıda Özbekistan Navoi İli Valisi Tursunov Normat Tulkunovich bir sunum gerçekleştirirken, Özbekistan Yatırım Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akrom Aliyev de konuşma yaptı. Toplantıya, Navoi İli Vali Yardımcısı Gafforov Elbek Istamovich ve Özbekistan Türkiye Ticaret Evi Yönetim Kurulu Başkanı Yangibaev Khamid Davronbekovich de katıldı.

Özbekistan’dan Türk İş İnsanlarına Davet ticaret ve iş fırsatı

Türkiye ve Özbekistan Arasındaki Bağlar Güçleniyor

T.C. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, Türkiye ile Özbekistan arasındaki derin ilişkilerin altını çizerek, bu tür toplantıların iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğini belirtti. Kebapçıoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak gereken ilgi ve katkıyı vereceklerini ifade etti.

İzmir ve Özbekistan Arasında İş Birliği

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Özbekistan’ın önemli ihraç ürünlerinden biri olan pamuk ve pamuk ipliği ile ilgili olarak Dikili, Kınık ve Bayındır ilçelerindeki Tarıma Dayalı İhtisas Organize Bölgelerinde iş birliği yapılabileceğini vurguladı. Özpoyraz, Özbekistan ile iş yapan firma ve yatırımcı sayısının artırılmasına odaklanılması gerektiğini belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, İzmir’in Özbekistan ile yaptığı ticarette ticaret fazlası veren bir konumda olduğunu belirterek, “Özbekistan ile geçtiğimiz yıl imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, karşılıklı ticaretimizin gelişmesi adına atılmış olumlu bir adımdır. İzmir ile Özbekistan arasında 110 milyon dolar olan ticaret hacminin de istenen seviyede olmadığını görüyoruz. İzmir’in barındırdığı potansiyel, kentimiz ile Nevai bölgesi arasında yapılabilecek geniş işbirliklerinin varlığına işaret etmektedir,” dedi.

Sürdürülebilir Tarımda İş Birliği

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, Özbekistan’ın modern tarım teknikleri ve teknolojilerini benimsediğini belirterek, tarımsal sulama sistemlerinin teşvik edilerek sürdürülebilir tarım ve su yönetimi konularında iş birliği yapılabileceğini vurguladı.

Özbekistan’dan Yatırım Teşvikleri

Özbekistan Navoi İli Valisi Tursunov Normat Tulkunovich, Navoi bölgesinin tamamının Organize Sanayi Bölgesi olarak yasal statüye sahip olduğunu anlattı. Vali, buraya yapılacak yatırımların teşvik edilmesi amacıyla emlak, su ve kurumlar vergisi gibi vergilerden yatırımcıların muaf tutulduğunu ve ulaştırma hizmetlerinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını belirtti. Ayrıca, devletin yer tahsis kolaylığı sağladığını da ekledi.

Genç Nüfus ve Reformlar

Özbekistan Yatırım Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akrom Aliyev, Özbekistan nüfusunun yüzde 60’ını gençlerin oluşturduğunu ve yapılan reformların meyvelerini almaya başladıklarını belirtti. Aliyev, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaretin katlanarak artması için tüm şartların mevcut olduğunu vurguladı.

Sonuç

Toplantı, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ticaret ve yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi açısından önemli bir platform sağladı. Her iki ülke yetkilileri de iş birliğinin artırılması ve ortak projelerin geliştirilmesi konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.

Devamını Oku
Yorumları Gör

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir