Esnaf ve Sanatkarlar

TESK Başkanı Palandöken: “Çırakların Staj Süresi Emekliliğe Sayılmalı”

Paylaşım

tarih:

ANKARA – Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıraklık için yapılan seminerlerde ve toplantılarda sıkça vurgulanan ‘Eğitimin yanında bir mesleğin olsun’ sloganının önemine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada çırak, kalfa ve usta bulma konusundaki ciddi açıkları gündeme getirdi. Palandöken, “Artık beyaz yakalıların iş bulma oranı mavi yakalılara göre %75 düşmüş durumda. Sanayici kalifiye eleman bulmakta zorlanırken, esnaf ve sanatkar da çırak bulamıyor. Bu nedenle meslekler yavaş yavaş yok olmaya başladı. Eskiden baba mesleğini sürdüren gençler, iş arama derdi olmadan hayata daha hızlı atılırdı. Ancak şimdi kimse çocuğunu sanayiye, marangoz atölyesine ya da bir ustanın yanına göndermiyor. Eğer okuyan çocuk, okuduğu bölümde iş bulamazsa mesleksiz kalıyor,” dedi.

“Çocukların Meslek Edinmesi Hayatlarına Işık Tutar”

Çocukların geleceği için okul eğitiminin yanında bir meslek de öğrenmesinin önemine vurgu yapan Palandöken, “Çocukların okul ara tatillerinde bir esnafın yanında meslek edinmesi hayatlarına ışık tutacaktır. Mahalle ve site kültürünün bitmesi, sanata yönelmede büyük bir açık oluşturdu. Meslek öğrenmek isteyen gençler, bir ustanın veya kalfanın yanında yetişerek hayata daha çabuk hazırlanır ve ileride birçok kişiyi istihdam edebilir. Gençler, kendi geleceği için mutlaka bir meslek öğrenme konusunda azimli olmalı. Çocukların bir mesleğe yönlendirilmesi, hayatlarının garantiye alınması açısından çok önemlidir. Eğitim çok önemli, ama bunun yanında bir sanatınız da olmalı,” diye konuştu.

“Çırakların Staj Süresi Emekliliğe Sayılmalı”

Çıraklığın cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Palandöken, mesleki eğitimin bugünlerde daha fazla önem kazandığını vurguladı. “Esnaf bir aileden gelen gençlerimizin mesleği öğrenip, kurulan düzeni daha iyi noktalara taşımaları için genç yaşta mesleğe başlamak önemli. Bunun için çıraklık süresince yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Mesleki eğitim alınan çıraklık süresi sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılmalı. İnsanlar bu sistemde hayatının garantide olduğunu bilsin. Staj gördükleri dönemlerde mesleklerini icra edebilsinler. Şu anda belirli yaştan sonra sigortalı olunca işin cazibesi azalıyor,” şeklinde konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version