Ankara

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Kurban Bayramında Sahte Paraya Dikkat!

Paylaşım

tarih:

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte piyasalarda hareketliliğin arttığını belirterek, sahte paraya karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Palandöken, bu yıl kurbanlık satışlarından yaklaşık 110 milyar TL olmak üzere, bayramda toplam 150-200 milyar TL arasında bir ciro beklendiğini ifade etti.

Geçen Yılın Verileri

Palandöken, geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’nda 847 bin büyükbaş ve 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvanın kesildiğini hatırlattı. Bu yıl fiyatlardaki artış nedeniyle yaklaşık 700 bin büyükbaş ve 2.5 milyon küçükbaş hayvanın kesileceğinin öngörüldüğünü belirtti. Sadece kesilecek kurbanlıklar için bu yıl yaklaşık 110 milyar TL gelir tahmin edildiğini söyledi.

Bayram Hareketliliği

9 günlük bayram tatilinin, okulların karne tatiline ve yaz sezonuna denk gelmesiyle birlikte esnafta büyük bir hareketlilik yaşandığını ifade eden Palandöken, “Berberden kuaföre, konfeksiyoncudan ayakkabıcıya, pastacıdan taksiciye kadar 415 meslek dalında hizmet veren tüm esnafımızda bayram hareketliliği var. Bayrama sayılı günler kala tatlı, şekerleme, kolonya, kıyafet, bayramlık, kurbanlık gibi alışverişler ile seyahatler için bilet satışları tüm piyasalarda hareketliliğin başlamasını sağladı. Çocukların karne hediyeleri, bayram ziyaretleri için yapılan alışverişler, tatil ve memlekete gitme planları ile bu bayram piyasaya 150-200 milyar TL para girmesi bekleniyor.” dedi.

Sahte Paraya Dikkat

Palandöken, sahte paraya karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Bayramın yaklaşmasıyla birlikte hareketlenen piyasada, kurban satış pazarlarında dolandırıcılar her zamanki gibi iş başına geçebilir. Dolandırıcılar dikkat çekmemek için özellikle kalabalık pazarları tercih ederek piyasaya sahte para sürüyor. Esnafımız ve kurban ibadetini yerine getirmek için alışverişe çıkan vatandaşlarımız hüsrana uğramamak için bu ayrıntılara dikkat etmeli. Bu süreçte de zabıta ve polis ekipleri denetimleri sıklaştırmalı.” dedi.

Banknotların Fazla Olması Sahtekarlıkları Arttırıyor

Palandöken, kurban fiyatlarındaki yükseliş ile beraber nakit ödemelerde banknotların fazla olmasının sahte para riskini de arttırabileceğine dikkat çekti. “Bu yıl Kurban Bayramı’nda piyasaya 150-200 milyar TL’lik para girmesi bekleniyor. Dolandırıcılar ise bayram öncesi başta canlı hayvan pazar yerleri ile mahalle aralarına kurulan pazarları hedef olarak seçiyor. Bütün bir yıl boyunca çalışan üreticinin emeğinin boşa gitmemesi için sahte paraya dikkat edilmeli. Özellikle bayram arefesinde pazarlar iyice yoğunlaşıyor ve dolandırıcılar bu tarihlerde ortaya daha fazla çıkıyor. Piyasaya sahte para sürmeye çalışan dolandırıcıların oyunlarını bozmak için vatandaş ve satıcı uyanık olmalı. Sahte para ayrıntıları iyi bilinmeli. Kolluk kuvvetleri arttırılmalı, kurban pazarlarında para sayma ve para kontrol makinesi bulundurulmalı.” şeklinde konuştu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in uyarılarına dikkat edilerek, sahte para olaylarının önüne geçilmesi ve kurban pazarlarının güvenli bir şekilde işlemesi sağlanmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler

Exit mobile version